OLJE OG GASS

Bellona hevder Snøhvit har fått ulovlig statsstøtte

Esa krever svar fra Norge.

Bellona klager saken til Esa fordi det er viktig å bekjempe subsidiering av fossil energiproduksjon, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona klager saken til Esa fordi det er viktig å bekjempe subsidiering av fossil energiproduksjon, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. mai 2014 - 10:26

I et brev til Eftas overvåkingsorgan Esa, som Teknisk Ukeblad har sett, anklager miljøstiftelsen Bellona Norge for å ha gitt ulovlig statsstøtte til Snøhvit-anlegget på Melkøya i Finnmark siden 2007.

Klagen handler om hvorvidt Snøhvit har rett til å komme under de gunstige avskrivingsreglene som gjelder under petroleumsskatteregimet.

Les også: Her kneler Goliat

Gunstige avskrivningsregler

I 2001 vedtok Stortinget at investeringer i rørledninger og produksjonsutstyr skulle omfattes av petroleumsskatteregimet, som innebærer at investeringer avskrives langt raskere enn i andre næringer. LNG-installasjoner ble også definert som en del av transportsystemet om omfattet av av avskrivingsreglene.

Bellona påklaget da avgjørelsen og hevdet den var i strid med statsstøtteregelverket. 

I 2002 innførte norske myndigheter et tillegg i regelverket for petroleumsbeskatning om at for storskala LNG-anlegg så gjelder regelverket kun i tilfeller hvor anlegget ligger i Finnmark eller i Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa eller Kvænangen i Troms. Dette regelverket ble notifisert i Esa.

Esa understreket imidlertid 2006 at Snøhvit-prosjektet måtte anses som individuell støtte under regelverket for distriktsstøtte, og at det ikke var dekket av den generelle notifikasjonen av tilleggene i petroleumsskatteregimet.

Les også: Kvoteekspert: – Tull at utslippskutt i Norge gir økte utslipp andre steder

– Ulovlig subsidiering

I sitt brev som Bellona nå har skrevet til Esa, klager de på at Norge ikke har notifisert den individuelle støtten etter 1. januar 2007.

«Bellona ber derfor om at Esa undersøker den mulige ulovlige statsstøtten til Snøhvitfeltet siden 1. januar 2007», heter det i brevet.

– Her har ikke Norge renotifisert støtten, men fortsatt praksisen. Vi klager fordi det handler om ulovlig subsidiering av fossil energiproduksjon. Dette er viktig å bekjempe. Det får koste Statoil hva det vil. Når man er avhengig av den type støtte, viser det bare hvor marginal økonomien i dette er, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.

Krever svar

Esa har sendt en kopi av klagen til norske myndigheter og bedt om deres kommentarer til innholdet. I brevet fra Esa  heter det blant annet at de merker seg at norske myndigheter ikke har notifisert dem om noen ny støtte til Snøhvit.

«I den grad norske myndigheter har innført nye tiltak til fordel for Snøhvit, kan disse innebære statsstøtte og organet vil behandle det som «ulovlig støtte», heter det i brevet, som Teknisk Ukeblad har sett.

I brevet kommer Esa med en rekke spørsmål som Norge har fått frist til 9. juni med å besvare.

Informasjonssjef Andreas Kjeldsberg Pihl i Esa svarer slik på spørsmål om det er aktuelt å åpne sak:

«Basert på svarene vi får, vil vi så vurdere hva som skjer videre».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les  også: Statoil må vente med å bore Apollo-brønnen

–  Vurderer klagen

Finansdepartementet er heller ikke interessert i å diskutere sakens realiteter med Teknisk Ukeblad. På spørsmål om de mener det er hold i Bellonas klage, svarer departementet følgende på epost:

«Finansdepartementet har fått oversendt en klagesak fra Eftas overvåkningsorgan (Esa) om statsstøtte til Snøhvit-prosjektet etter 2007. Departementet vurderer klagen og vil svare på spørsmålene fra ESA innen fristen 9. juni».

Snøhvit-feltet eies av Statoil, Petoro, Total, GDF Suez, Hess og RWE-DEA.

Den største eieren er Statoil. Det har ikke lyktes å få kommentar fra selskapet til saken.

Les også:

Statoil truet med 54.000 ekstra arbeidstimer, og slapp Gudrun-modifikasjoner

Her velsigner thailandske munker Aibels kompressormodul

Nå skulle Goliat vært ferdig. Men i Sør-Korea holder de fortsatt på å male skroget  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.