KRAFT

Ber om global satsing på CO2-rensing

Jannicke Nilsen
21. okt. 2008 - 08:57

Det internasjonale energibyrået (IEA) tar nå til orde for en global storsatsing på CO2-håndtering.

CO2-håndtering kan sikre en femtedel av den nødvendige utslippsreduksjonen fra den internasjonale energibransjen, og det til en akseptabel pris, mener IEA.

Men det haster.

Vinduet lukkes

- Vinduet for å kutte CO2-utslippene på en kostnadseffektiv måte er i ferd med å lukkes. CO2-håndtering må spille en nøkkelrolle i dette arbeidet, men først må vi få bevis for at teknologien fungerer, sier IEA-direktør Nubou Tanaka.

I en ny rapport, "Carbon Dioxide Capture and Storage: A key abatement option" slår IEA fast at arbeidet med å få på plass teknologien for CO2-håndtering går altfor tregt, og at midlene som investeres er altfor få.

Dersom teknologien ikke verifiseres i løpet av et tiår, spøker det for CO2-håndtering som del av løsningen på klimaproblemet.

Vil ha 20 prosjekter

Per dags dato eksisterer bare fire fullskala CO2-håndteringsprosjekter verden over - og ingen av dem berører rensing av kullkraftverk.

IEA vil ha minst 20 demonstrasjonsanlegg i drift innen 2020.

To av de fire prosjektene for CO2-håndtering befinner seg i Norge: rensing av gasskraftverk på Kårstø og Mongstad.

Nye signaler

IEA har ikke vært udelt positive overfor CO2-håndtering tidligere, derfor er de svært fornøyde i miljøstiftelsen Bellona.

- Det er av enormt stor betydning at IEA gir så klare signaler her. IEA er toneangivende for beslutninger som tas av selskaper i energisektoren og ikke minst de beslutningene som tas i energi- og klimapolitikken, sier rådgiver i Bellona, Aage Stangeland.

Kraftig opptrapping

De samlede investeringene må øke med hele 20 milliarder dollar, dersom teknologien skal kunne bidra til å gjøre de nødvendige kuttene i energibransjens klimautslipp, slår rapporten fast.

Dersom ingen tiltak settes i verk, vil utslippene fra fossil energirelatert virksomhet øke med 130 prosent innen 2050, viser tidligere beregninger fra IEA.

En slik utslippsvekst kan ifølge FNs Klimapanel føre til en temperaturøkning på mellom fire og fem grader, noe som igjen vil bety en dramatiske endring i livsvilkårene for alt liv på jorden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.