TUMENER

Beredskap krever teknologi

NORDLYS: Rask tilgang til kompetent redningsmannskap og teknisk utstyr reddet Hurtigruteskipet.
NORDLYS: Rask tilgang til kompetent redningsmannskap og teknisk utstyr reddet Hurtigruteskipet. Bilde: Scanpix
Tormod Haugstad
22. sep. 2011 - 08:16

I løpet av kort tid har vi hatt flere hendelser som viser at god beredskap krever tilgang på avansert og kostbar, men velfungerende teknologi.

Dødsbrannen ombord i en turistattraksjon som Hurtigruten mens passasjerene spiste frokost på vei inn til Ålesund, er en påminnelse om at det utenkelige kan skje. Tror ikke på Nordlys-eksplosjon takket være rask tilgang på menneskelig kompetanse og teknisk utstyr. Spørsmålet er om beredskapen ville vært like god om brannen hadde oppstått på Stadhavet - med 691 passasjerer om bord.

Politiets innsats for å Politiet sendte faks under redningsarbeidet på Utøya vil få et etterspill når det gjelder manglende beredskap for å frakte bevæpnede tropper i helikopter og båt.

Macondo-utblåsningen i Mexico-golfen varte i flere uker før man fant fram til teknologi som fikk stoppet lekkasjeuhyret. Norske eksperter Aker Solutions-ansatte: Slik stoppet vi Macondo-brønnen .

Nå slår samtlige LO-forbund alarm om at LO-forbund slår alarm: <br/> Grådighet og konflikt truer sikkerheten på sokkelen . Den norske samarbeidsmodellen der myndigheter, oljeselskaper og arbeidstakerorganisasjoner utvikler regelverk og fora for å redusere risiko for ulykker fungerer ikke lenger like godt.

Gullfaks C opplevde tre nestenutblåsninger fra desember 2009 til mai 2010 og nå meldes det om en økning i antall Skremmende mange utslipp . Arbeidstakerne opplever at de ikke blir tatt like mye på alvor som før. Arbeidsmiljøet preges i økende grad av krav til effektivitet, og kommunikasjonen blir ofte satt på prøve ettersom flere av oljeselskapene leier inn leverandører med en stor andel utenlandsk arbeidskraft.

SSB-statistikk viser at miljøinvesteringene i norsk næringsliv reduseres generelt, men spesielt i olje- og gassindustrien der nedgangen er på hele 29 prosent. Dette er urovekkende fordi det også gjelder investeringer for å redusere ulykkesrisiko.

Macondo-rapport slippes i morgen: Her er Ptils anbefalinger i kjølvannet av Deepwater Horizon-ulykken var en av konklusjonene at dette var en vekker og at det nå var behov for å styrke sikkerhetsnivået på norsk sokkel gjennom implementering av ny teknologi og bedre informasjonsflyt.

Den nye optimismen i oljenæringen er berettiget etter oljemelding og funn i gamle og nye leteområder, men den har også fortrengt debatt om miljø og sikkerhet.

Det er grunn til å minne om at Nordsjøen også kan bli åsted for katastrofer, selv om det ikke har vært en alvorlig ulykke med mange omkomne siden 1997 da 12 personer omkom under helikoptertransport til Norne.

Myndighetene bør foreta en ny vurdering av regelverk og beredskapssystemer. Det blir stadig sagt at norsk oljeindustri er verdensledende på utvikling av ny teknologi, men gjelder det også teknologi som kan tas i bruk når den utenkelige ulykken er et faktum?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.