PUKK OG GRUS

Bergindustrien sliter på grunn av høye energikostnader

Utviklingen i energikostnadene påvirker lønnsomheten i svært stor grad, bekrefter medlemmene i Norsk Bergindustri i en ny spørreundersøkelse.

Anita Helene Hall er generalsekretær i Norsk Bergindustri.  
Anita Helene Hall er generalsekretær i Norsk Bergindustri.   Foto: Geir Anders Rybakken Orslien
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. aug. 2022 - 12:21

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 17.-25. august. Medlemmer i nord ser mer positivt på sysselsettingen framover enn ellers i landet. Av avbøtende tiltak fra regjeringen, er lettelser i el-avgiften høyest prioritert.

– Norsk Bergindustri etterspør ubyråkratiske støtteordninger som raskt kan avhjelpe den krevende situasjonen mange av medlemmer står oppe i, uttaler Anita Helene Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri.  

– Selv om det er geografiske variasjoner, frykter vi at energisjokket kan føre til konkurser, sier Hall videre.

– Nå oppfordrer vi regjeringen til å presentere et robust og forutsigbart opplegg, slik at næringen får større økonomisk trygghet for overgangen til nullutslippsløsninger fremover.

Undersøkelsen viser for øvrig følgende hovedfunn vedrørende energikostnader:

  • Bransjene naturstein og byggeråstoff er de som merker det sterkest på kroppen per i dag.
  • Små og mellomstore bedrifter i Sørvest-Norge rammes hardere enn bedrifter i midt og nord.
  • 1 av 5 bedrifter vil utsette overgangen til nullutslippsløsninger grunnet dagens situasjon.
  • 1 av 3 bedrifter vil imidlertid fortsette å planlegge for overgang til nullutslippsløsninger, men dette forutsetter at støtteordninger fra myndighetene faller på plass.
  • Lettelser i el-avgiften, en kontantstøtteordning som bygger på private husholdningers, eller lettelser i nettleien er prioriterte ønsker.

Undersøkelsen viser følgende hovedfunn vedrørende markedsutsikter:

  • Over 40 % av respondentene tror markedsutsiktene blir dårligere de kommende seks månedene.
  • I Nord-Norge er det tegn til optimisme, særlig innenfor gruppen malm/mineraler hvor 60 % svarer at de planlegger å øke bemanningen fremover.
  • Byggeråstoffbransjen uttrykker mest usikkerhet for fremtiden.
  • Våre medlemmer mener at de mest sentrale hindre for ekspansjon og nye investeringer fremover er; økte priser på innsatsfaktorer, tilstrekkelig tilgang på kvalifisert arbeidskraft og utfordring med gjeldende rammebetingelser.

– Våre medlemsbedrifter har et sterkt ønske om å bidra til overgangen til nullutslippssamfunnet. Men når store deler av bransjen opplever slike priser som vi nå ser, må vi snarlig omfattes av kraftfulle, ubyråkratiske støtteordninger for å komme videre. I motsatt fall frykter vi at overgangen til nullutslippssamfunnet tar mye lengre tid, sier Anita Hall.

Nye forsyningsfartøy som settes i drift etter 1. januar 2029, skal være utstyrt med nullutslippsteknologi. Dette innebærer at utslippene reduseres med 60 til 80 prosent sammenlignet med fossilt drivstoff. Illustrasjonen viser GustoMSC, som utvikler og designer installasjonsfartøy for havvind (WTIV).
Les også

Oljebransjen setter klimakrav – også for maritim sektor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.