FORSVAR

Beskytter den amerikanske presidenten: Har bekreftet at det norske luftvernet er i stand til å skyte ned lavtflygende kryssermissiler

Nasams vokter Det hvite hus – det amerikanske luftforsvaret melder om et «historisk» testskudd i Florida.

En BQM-167A måldrone skytes opp fra flybasen Tyndall i Florida.
En BQM-167A måldrone skytes opp fra flybasen Tyndall i Florida. Foto: U.S. Air Force photo/Bruce Hoffman
29. sep. 2020 - 17:00

I 15 år nå har det norskutviklede luftvernet Nasams vært utplassert i og rundt Washington D.C.

Her beskytter det blant annet viktige bygninger som Det hvite hus i den amerikanske hovedstadsregionen (NCR).

Det amerikanske flyvåpenet melder nå at de nettopp har gjennomført en skarpskyting i Mexicogolfen der de har fått trent på prosedyrene som skal til å bekjempe et lavtflygende kryssermissil på vei inn mot hovedstaden.

Lavtflygende

Flybasen Eglin betegner dette som en historisk hendelse og skriver at de aldri før har skutt ned et «kryssermissil» i så lav høyde, uten at de oppgir noen flere detaljer enn det. Vi må bruke anførselstegn, for i rollen som missil ble måldronen BQM-167A brukt.

Ifølge meldinga fra Eglin AFB, nordvest i Florida, markerte dette skuddet avslutningen på test- og verifikasjonsprogrammet «Vermilion Stallion» som er blitt kjørt i etterkant av flere oppgraderinger på det amerikanske Nasams-systemet.

Hva disse oppgraderingene har gått ut på konkret, oppgis derimot ikke. I Norge går den siste oppgraderingen under navnet Nasams III og består blant annet av ny radarsoftware, oppgraderinger av kommandosentralen og utskytningsramper («launchere») og et helt nytt kommunikasjonssystem som benytter ip-teknologi.

Vermilion Stallion-testfyringa fra Santa Rosa Island sør for Eglin 3. september. <i>Foto:  Eglin AFB</i>
Vermilion Stallion-testfyringa fra Santa Rosa Island sør for Eglin 3. september. Foto:  Eglin AFB

BQM-167A er produsert av Composite Engineering Inc. og har vært operativ siden 2008. Dronen er i stand til å fly i 0,92 Mach i høyder mellom 50 og 50 tusen fot og skal ifølge US Air Force være svært manøvrerbar.

Når dronen ikke blir skutt ned, slik den ble i testen 3. september, kan den lande ved hjelp av fallskjerm og gjenbrukes. Dronen koster rundt fem millioner kroner per stykk. 

Også New Delhi?

Nasams er en forkortelse for «Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System» og leveres av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og deres amerikanske partner Raytheon. Luftvernet ble tatt i bruk av Forsvaret i 1994 før det ble fullt operativt fire år senere. I 2007 var en oppgradering på plass, mens det som kalles Nasams III etter en testfase har blitt operativt nå på vårparten.

AMRAAM ER testskytes fra Andøya 31. august 2016.

Nasams har vært og er fortsatt i kontinuerlig utvikling med stadig mer sofistikerte missiler, sensorer og kontrollstasjoner. På missilsida er dette eksempelvis det nye AIM-120 Amraam-missilet med større rekkevidde («extended range», ER), mens nærholdskapasiteten økes ved hjelp av AIM-9X Sidewinder block II – alle Raytheon-produkter.

I dag er det elleve nasjoner som bruker, eller er i ferd med å ta i bruk, Nasams. De øvrige nasjonene er i tillegg til Norge, USA, Finland, Nederland, Spania, Chile, Oman, Litauen, Indonesia, Australia og Qatar. I tillegg benytter Hellas, Sverige, Tyrkia og Polen Nasams-komponenter. Sistnevnte i sitt kystartilleri med NSM-missiler fra Kongsberg.

KDA legger ikke skjul på at det stadig er en meget god referanse at Nasams har vært utplassert i Washington D.C. siden 2005. Det kan bli enda en hovedstad som skal beskyttes av Nasams 24/7:

Allerede i juli 2018 ble det kjent at den indiske organisasjonen for forsvarsanskaffelser (DAC) i det stille hadde godkjent å kjøpe inn et ukjent antall Nasams-batterier («Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System»). Det uttalte målet var missilvern av New Delhi og potensielt andre viktige steder i India. 

Det amerikanske utenriksdepartementet har for lengst godkjent eksporten av en rekke nasamskomponenter til India, eksempelvis AN/MPQ-64Fl Sentinel radarsystemer, elektrooptiske/termiske sensorer, kommando- og kontrollstasjoner, utskytingsenheter, inkludert mobile (HML) og 118 AIM-120C-7/C-8 Amraam-missiler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.