I 15 år nå har det norskutviklede luftvernet Nasams vært utplassert i og rundt Washington D.C.
Her beskytter det blant annet viktige bygninger som Det hvite hus i den amerikanske hovedstadsregionen (NCR).
Det amerikanske flyvåpenet melder nå at de nettopp har gjennomført en skarpskyting i Mexicogolfen der de har fått trent på prosedyrene som skal til å bekjempe et lavtflygende kryssermissil på vei inn mot hovedstaden.
Lavtflygende
Flybasen Eglin betegner dette som en historisk hendelse og skriver at de aldri før har skutt ned et «kryssermissil» i så lav høyde, uten at de oppgir noen flere detaljer enn det. Vi må bruke anførselstegn, for i rollen som missil ble måldronen BQM-167A brukt.
Til Rygge med nytt luftvern: Uten denne gjengen er F-35-flyene hjelpeløse på bakken
Ifølge meldinga fra Eglin AFB, nordvest i Florida, markerte dette skuddet avslutningen på test- og verifikasjonsprogrammet «Vermilion Stallion» som er blitt kjørt i etterkant av flere oppgraderinger på det amerikanske Nasams-systemet.
Hva disse oppgraderingene har gått ut på konkret, oppgis derimot ikke. I Norge går den siste oppgraderingen under navnet Nasams III og består blant annet av ny radarsoftware, oppgraderinger av kommandosentralen og utskytningsramper («launchere») og et helt nytt kommunikasjonssystem som benytter ip-teknologi.
BQM-167A er produsert av Composite Engineering Inc. og har vært operativ siden 2008. Dronen er i stand til å fly i 0,92 Mach i høyder mellom 50 og 50 tusen fot og skal ifølge US Air Force være svært manøvrerbar.
Når dronen ikke blir skutt ned, slik den ble i testen 3. september, kan den lande ved hjelp av fallskjerm og gjenbrukes. Dronen koster rundt fem millioner kroner per stykk.
Også New Delhi?
Nasams er en forkortelse for «Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System» og leveres av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og deres amerikanske partner Raytheon. Luftvernet ble tatt i bruk av Forsvaret i 1994 før det ble fullt operativt fire år senere. I 2007 var en oppgradering på plass, mens det som kalles Nasams III etter en testfase har blitt operativt nå på vårparten.
Nasams har vært og er fortsatt i kontinuerlig utvikling med stadig mer sofistikerte missiler, sensorer og kontrollstasjoner. På missilsida er dette eksempelvis det nye AIM-120 Amraam-missilet med større rekkevidde («extended range», ER), mens nærholdskapasiteten økes ved hjelp av AIM-9X Sidewinder block II – alle Raytheon-produkter.
I dag er det elleve nasjoner som bruker, eller er i ferd med å ta i bruk, Nasams. De øvrige nasjonene er i tillegg til Norge, USA, Finland, Nederland, Spania, Chile, Oman, Litauen, Indonesia, Australia og Qatar. I tillegg benytter Hellas, Sverige, Tyrkia og Polen Nasams-komponenter. Sistnevnte i sitt kystartilleri med NSM-missiler fra Kongsberg.
Her plaffer norsk våpenstasjon ned russiske separatister i siste Fast & Furious
KDA legger ikke skjul på at det stadig er en meget god referanse at Nasams har vært utplassert i Washington D.C. siden 2005. Det kan bli enda en hovedstad som skal beskyttes av Nasams 24/7:
Allerede i juli 2018 ble det kjent at den indiske organisasjonen for forsvarsanskaffelser (DAC) i det stille hadde godkjent å kjøpe inn et ukjent antall Nasams-batterier («Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System»). Det uttalte målet var missilvern av New Delhi og potensielt andre viktige steder i India.
Det amerikanske utenriksdepartementet har for lengst godkjent eksporten av en rekke nasamskomponenter til India, eksempelvis AN/MPQ-64Fl Sentinel radarsystemer, elektrooptiske/termiske sensorer, kommando- og kontrollstasjoner, utskytingsenheter, inkludert mobile (HML) og 118 AIM-120C-7/C-8 Amraam-missiler.
60 år etter Pingvin-raketten: Indisk-amerikansk helikopteravtale kan være gull verdt for Kongsberg