Tilsvarende endringer i designloven vil bli foretatt i alle land innenfor EØS-området.
På samme måte som den gamle mønsterloven skal den nye designloven gi designere mulighet for å hindre andre i å benytte seg av et design (produkt, ornament) som de har frembrakt. Det er utseendet som beskyttes, og ikke funksjonen. Trenger man beskyttelse for funksjonen, er patentbeskyttelse det riktige alternativ.
Offentlig vist
En av de viktigste nyhetene i den nye loven er at man kan beskytte produkter som har vært vist frem offentlig. I den gamle loven var det et absolutt krav at designet ikke måtte være vist frem. I den nye loven kan man faktisk offentliggjøre designet og søke beskyttelse innen ett år etter dette.
Designere og produktutviklere får derved en unik mulighet for å teste ut produktet på markedet, endre designet og søke beskyttelse når man har funnet et design som fungerer. Slik lovutkastet nå er formulert, vil denne skånefristen på ett år få tilbakevirkende kraft, slik at også design som er vist frem før den nye loven trer i kraft kan søkes beskyttet.
Deler beskyttes
Nytt er det også at man kan få beskyttelse for deler av et produkt, for eksempel et håndtak til en børste, et tastatur til en telefon, eller et hjørne på et bord. Dette gir en vesentlig bedre beskyttelse for mindre detaljer. I den gamle mønsterloven måtte hele gjenstanden vises. Definisjonen av hva som kan beskyttes er betydelig liberalisert. Derfor blir det mulig å beskytte en hel del produkter som i dag ikke kan beskyttes. Dette gjelder spesielt skjermbilder – for eksempel hjemmesider på Internett, grafiske symboler – for eksempel ikon og typografiske skrifttyper – en ny font.
Definisjonen er åpen, slik at nye typer produkter som oppstår en gang i fremtiden, kan beskyttes.
Varer lengre
Den nye loven gir også en vesentlig lengre beskyttelsestid; denne økes fra 15 til 25 år. Unntaket er produkter som skal brukes som reservedeler, for eksempel karosserideler. Her vil beskyttelsestiden fremdeles være 15 år.
Det kan i mange tilfeller bli vesentlig billigere å søke beskyttelse for flere produkter samtidig, da det nå blir mulig å ta med flere produkter innenfor samme bruksområde i samme søknad. Dette gjør det for eksempel vesentlig billigere å beskytte varianter av samme design.
Enkelte begrensninger innføres imidlertid i den nye loven. Blant annet kan det ikke oppnås beskyttelse for produkter som ikke er synlige under normal bruk. Dette gjelder for eksempel deler til et eksosanlegg, bortsett fra den bakre lydpotten, som vil være delvis synlig. Videre får man ikke beskyttelse for detaljer som må utformes nøyaktig slik for å gi mulighet for sammenkobling med andre deler. Et interessant unntak fra dette er modulbyggesystemer, for eksempel legoklosser.
Da loven fremdeles er på utkaststadiet, kan det fremdeles bli endringer. Imidlertid tyder alt på at det som er sagt her, vil gjelde for den nye designloven.
Artikkelforfatteren har arbeidet innenfor industrielt rettsvern siden 1989, både i offentlig myndighet og i privat konsulentvirksomhet. Han har vært engasjert i Norske Patentingeniørers Forenings høringsuttalelse til den nye designloven.