De fleste av oss har opplevd det. Familien skal gå til anskaffelse av ny PC. Alle er enige om at den gamle er avleggs. Og vi trenger ny fargeskriver med høy oppløsning. Vi må jo kunne vise digitalbildene på papir. Og selvsagt ny skjerm, flat, HD, og så stor som mulig. Endelig ut med katodestrålerøret.
En utredningsgruppe blir satt ned (les: far og eventuelle tenåringer). Etter hard kamp, en gruppering ville ha HP, den andre Dell, kommer gruppen med sin innstilling.
Oj, det blir dyrt! Finansministeren, (les: mor) setter foten ned (ha oss unnskyldt for en smule kjønnsdiskriminering). Forhandlinger innledes, og beslutningen utsettes.
Så blir det sommer, og familien får annet å tenke på. Høsten ankommer, kveldene blir mørkere og det er igjen tid for mer aktiv PC-bruk. Nå må det tas en beslutning! Men i mellomtiden har det kommet en ny versjon, eller egentlig mange nye versjoner både av hard og myk vare. Nye forhandlinger. Tiden går. Til slutt pajer den gamle. Da først skjer det noe.
Slik er det med det nye digitale nødnettet, også. I alle fall ser vi mange likhetstrekk, i større skala, selvsagt.
Innen utgangen av juni skulle Nødnettprosjektet ha tatt en avgjørelse om tildeling av første fase i det kommende nasjonale nødnettet for blålysetatene. I stedet ble det utsettelse. Tidsplanen er nå sluttforhandlinger med en leverandør i løpet av august og kontrakt i løpet av høsten. Angivelig fordi noen plutselig har oppdaget at det finnes noe som heter Tetra Versjon 2!
Nødnettet har vært utredet i over ti år. Tenk om man hadde tatt en beslutning en gang på 90-tallet, valgt versjon 1, og hatt et vel fungerende system frem til i dag. Så kunne man tatt diskusjonen om versjon 2 nå.
Sett i dette lys er det dårlig nytt når vi på Tetras hjemmesider leser: “ETSIs TETRA-Committee works to further enhance the standard thus satisfying new user requirements as well as gleaning the benefits of new technology innovations”. Hjelp, det kommer ny og bedre teknologi!
Dårlig nytt er det også at Regjeringen i revidert nasjonalbudsjett legger opp til en lengre evaluering og utredning før man eventuelt går videre med utbyggingen utover Østlandsområdet, hvor det er bevilget 600 millioner kroner til utbyggingen. Skulle det ikke være et nasjonalt nødnett?
Til slutt, et skrekkens scenario: Nødnettprosjektet har endelig pekt ut det beste leverandørkonsortiet. Politikerne setter seg på bakbeina: Siemens inngår blant leverandørene - de kan vi ikke handle med!