Appen benytter seg av den norskutviklede SitSim-teknologien. Denne teknologien kombinerer data fra den fysiske og virtuelle verden for å vise en virtuelt utvidet virkelighet.
Ved å åpne appen mens man rusler langs Nobels fredssenter i Oslo, får man se hvordan museet kan bli seende ut. Man kan også besøke det som kan bli Munch-salen, samt salen for samtidskunst. Alt du trenger er en iOS- eller Android-enhet.
Gunnar Liestøl, professor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo (UiO), har ledet utviklingen av SitSim-teknologien. Han har tidligere utviklet simuleringer av blant annet Akropolis, Forum Romanum og Osebergskipet.
Les også:
Nå kan du sjekke ingeniørlønna
Microsoft lanserte Windows Phone 8
Bredt samarbeid
Den nye appen er et samarbeid mellom Statsbygg og Nasjonalmuseet, og inngår i et forskningsprosjekt ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO.
– Den største utfordringen har vært å lage appen slik vi så det for oss inne i hodene våre. Godt samspill mellom kreativiteten og den faktiske virkeligheten er viktig i utformingen av en slik app, sier Liestøl.
Både gps-en, kompasset, akselerometeret og gyroskopet i mobilen eller nettbrettet brukes av applikasjonen. Studenter har prøvd ut appen og gitt tilbakemeldinger.
– Jeg syns det er supert å kunne se bygget før det er bygget, sier masterstudent ved Institutt for medier og kommunikasjon på UiO, Andreas Grenasberg.
Åpner for ris og ros
Statsbygg har spyttet inn 600 000 kroner for å få ferdigstilt appen.
– Dette er en utrolig spennende app som viser det nye Nasjonalmuseet nesten akkurat slik det kan bli i virkeligheten, sier Øyvind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg.
Han håper appen kan hjelpe Statsbygg med å kommunisere bedre med publikum.
– Vi ønsker å gjøre alt åpent og tilgjengelig, slik at folk kan komme med sine meninger om bygget, sier Christoffersen.
I appen er det lagt inn mulighet for å gi tilbakemelding på museumsbygget.
– Vi vil være en rollemodell for resten av byggenæringen, og synes det er gøy at ny teknologi gjør byggeplanene tilgjengelig for alle, sier Statsbygg-direktøren.
Les også:
App skal gi billigere forsikring
Vil samle alt du har i lommeboka i mobilen
Vet ikke hva museet vil koste
Byggeplanene er enda ikke godkjent av Stortinget. Det skal etter planen skje i årsskiftet 2012/ 2013. Før den tid må Statsbygg finne ut hvor mye et slikt museum skal koste.
Nasjonalmuseet håper appen kan skape engasjement rundt det forestående museet.
– Jeg syns det var veldig spennende å gå rundt her på Vestbanen og se. Men pass deg for trikken når du går over trikkelinjen med øynene festet til mobilskjermen! advarer Jean-Yves M. Gallardo, kommunikasjonsdirektør ved Nasjonalmuseet.
Appen er gratis, og kan lastes ned til iOS-enheter her og Android-enheter her.
Les også: