Store forskningsinstitusjoner merker at bedriftene legger forskningsoppdrag på hyllen.
Lang avtale
Tirsdag gjorde Kongsberg Maritime det motsatte og inngikk en langsiktig samarbeidsavtale med NTNU. Rundt fem millioner kroner bruker selskapet på avtalen.
De neste fem årene sponser selskapet et professorat i marin kybernetikk ved institutt for marin teknikk, mens NTNU betaler for tre doktorstipendiatstillinger knyttet til professoratet.
Etter at femårsperioden er over, er planen at NTNU skal overta ansvaret for professoratet.
Lengre prosess
– Det er i perioder som denne at man virkelig trenger forskning og utvikling. Det er nå man må være beredt på neste oppgang som kommer og neste oppgang vil ha nye krav, sier direktør for forretningsutvikling, Nils Albert Jenssen til Teknisk Ukeblad.
– Dette er en lengre prosess som startet midt i 2008, men det blir jo ikke mindre relevant selv om det blir dårlige tider, legger han til.
Han mener Kongsberg Maritime som kunnskapsbedrift er avhengig av å følge med på hva som skjer innenfor sitt område.
To hensikter
Ved å inngå dette samarbeidet er selskapet med på å sikre høyere maritim utdanning i Norge, som er et viktig ledd i å skaffe fremtidig arbeidskraft.
– For oss er dette et langsiktig prosjekt. Vi har to hensikter. Vi ønsker å få noe tilbake i form av et forskningssamarbeid med NTNU og tilsvarende være nærmere studentmiljøene med hensyn til fremtidig rekruttering. Men det er like viktig å sette dagsorden for forskning som foregår på NTNU og definere hva som er relevant for oss, sier han videre.
Tillitserklæring
Professor Stig Berge, som er leder ved Institutt for marin teknikk, forteller at den statlige finansieringen av instituttet har hatt en markert nedgang de siste årene.
– Samtidig ser vi at våre kandidater er sterkt etterspurt av industrien og vi hører stadig oftere at kvalifiserte ingeniører er den viktigste innsatsfaktoren for videre utvikling av industri og annet næringsliv. Vi tar det som en tillitserklæring at industrien nå tar ansvar overfor teknologi-utdanningen med direkte støtte til vitenskapelige stillinger, sier han i en melding.
Han mener samarbeidet med Kongsberg Maritime styrker relevansen og kapasiteten til NTNU innenfor marin kybernetikk, og er derfor av strategisk betydning.
Selskapet er imidlertid ikke det eneste som har dekket professorstillinger. Det har også blant annet Ulstein gjort.
Les også: Gunvor gir bort professor