Betong står i dag for cirka fem prosent av verdens totale CO2-utslipp. For å gjøre noe med dette, har forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) sett til naturen.
– Om vi kan erstatte sement med andre materialer som allerede er tilgjengelig i naturen kan det være mulig å oppnå en betong som er både sterkere og mer miljøvennlig enn den vi har i dag, sier MIT professor, Oral Buyukozturk i en pressemelding på skolens hjemmeside.
Leter etter alternativer
I arbeidet har forskerne sett på sammensetningen av flere av de sterkeste biologiske materialene i naturen som skjell og bein.
– Disse materialene er satt sammen på et utrolig fascinerende vis, med enkle byggeklosser satt sammen på en sterk, men kompleks måte, sier Buyukozturk.
Forskerne ønsket å se på sammensetningsmekanismen i materialene, og så se på muligheten for å overføre den til fremtidens betongløsninger.
– Det ultimate målet ville jo vært å finne materialer i naturen som kan brukes som alternativer til sement uten at man må bruke store mengder CO2 i produksjonen, sier han.
Bedre holdbarhet
I dag består betong i all hovedsak av sement blandet med vann og sand, stein eller ande tilsetningsstoffer. Det er sementproduksjonen som fører til de enorme CO2-utslippene fra betong.
MIT-forsker Markus Buehler, som også har arbeidet med forskningsprosjektet, mener at man ved å se på muligheten for å bruke andre tilsetningsstoffer, i tillegg til å redusere CO2-utslippene vil kunne gi et mer holdbart materiale enn dagens betong.
– Om vi knekker koden vil vi kunne utvikle et materiale som gir lenger levetid til både veier, bruer og andre betongkonstruksjoner, sier han.
Og viser til at både bein og skjell kan ha en levetid langt utover betong.
Dobbel levetid
Resultatet fra forskningen har blitt en modell og et sett retningslinjer for blanding av betong.
– Resultatene skal være tilgjengelig for alle ingeniører som ønsker å teste ut ulike tilsetningsstoffer til betongblandinger, sier Buyukozturk.
På sikt har forskerne store forventninger til resultatene av modellbruken.
– Det ultimate målet vårt er jo å fordoble, eller triple levetiden på betongkonstruksjoner, sier forskeren.
Enormt forbruk
Forskerne fra MIT er ikke alene om å lete etter alternativer til dagens betong.
Både i Norge og internasjonalt forskes det nemlig på hvordan man kan redusere CO2-utslippene.
– Både forskningsinstitusjoner og sementprodusenter jobber med tilsvarende problemstillinger som MIT, oss inkludert, sier Tor Arne Martius-Hammer ved Sintef byggforsk.
Han forteller at CO2-utslippet per kilo betong ikke er spesielt høyt sammenliknet med andre byggematerialer.
– Men betong brukes enormt mye i forhold til andre materialer, det er det som fører til at utslippet er så høyt, sier han.
Mot bærekraftige betongbygg
Sintef byggforsk jobber for tiden sammen med den norske sementprodusenten Norcem for å finne alternativer til vanlig sement som skal bidra til at utslippene fra produksjonen kan reduseres til et minimum.
– Norcem har et mål om å ha nullutslipp fra produksjonen innen 2030, så sammen jobber vi for å finne løsningen på det, sier Martius-Hammer.
Det er en del av arbeidet som gjøres for å lage bærekraftige betongbygg.
– Selv om det i dag brukes stein og sand i betong, og som i og for seg ikke er fornybart, har betong så mange andre fordeler som bidrar til bærekraftige bygg, sier han.