Hva kan bildeanalyse av si om muligheten for å bli frisk av kreft? Det jobber de med på Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo. Vi har fått besøk av professor i digital bildeanalyse Fritz Albregtsen, som jobber med hvordan de kan hvordan de kan bruke kvantitativ bildeanalyse for å sikre prognoser for kreftpasienter.
Utgangspunktet er kreftsvulster som er operert ut av pasientene. De er preparert slik at de kan fotograferes digitalt gjennom et mikroskop. På den måten kan de si noe om DNA-tråden i cellekjernen og trekke konklusjoner ut fra to ulike parametere.
Det gir et statistisk svar som man ellers trenger svært avanserte DNA-analyser til. Målet er å kunne gi mer presise svar om kreften til den enkelte slik at behandlingen kan individualiseres og bli mer effektiv.
Dette er en del av prosjektet DoMore som skal automatisere jobben som i dag må gjøres av patologer. Slike spesialister har vi ikke nok av, og i dag er det en flaskehals. Men lykkes Albregtsen og de andre i prosjektet vil slik bildeanalyse kunne behandle både mye raskere og svært mye mer av det datagrunnlaget som kommer fra hver pasientprøve. Målet er at dette skal bli til en automatisert prosess slik at vi om noen år kan tilby dette raskere, billigere og bedre til kreftpasienter.
Lytt til ukens podcast nederst i saken.
Jan Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs nye podcast Teknisk sett.
Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes eller en annen podcast-app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.
RSS-feed: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:197994369/sounds.rss
Ukens podcast: