35 kommende bygningsingeniører fra Narvik i nord til Ås i sør har vært samlet til et tre dager langt seminar om BIM, i regi av buildingSMART.
Nesten fraværende
Nå har studentene fått øynene opp for BIM, til tross for at de knapt tilbys undervisning.
På Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) har åtte av nærmere 40 nye sivilingeniører i byggfag valgt masteroppgave om problemstillinger knyttet til BIM.
Dermed velger 20 prosent et fagområde som er nesten fraværende på forelesningene.
Forstår ikke bransjens behov
På NTNU er det nå seks masterstudenter som har valgt BIM og på Høgskolen i Narvik to. På Høgskolen i Gjøvik er det én som tar bacheloroppgave om bruk av BIM:
– Utdanningsinstitusjonene har ikke tatt bransjens praktiske behov inn over seg, sier Eilif Hjelseth, initiativtakeren til seminaret i Oslo.
Hjelseth er utdanningskoordinator i buildingSMART og forsker II ved UMB der han arbeider med en doktorgrad om BIM.
– Men for små miljøer, som på UMB i Ås, er det nok lettere å snu seg.
Henger etter
– De henger nok litt etter, men jeg vil ikke kritisere undervisningsinstitusjonene, sier utviklingsleder Thor Ørjan Holt hos Multiconsult. Han hjelper Mørch med hennes masteroppgave.
– Det er enn så lenge svært få som håndterer helheten i dette. Men de må utdanne folk som kan håndtere moderne verktøy, det er ingenting som heter 2D lenger, sier Holt.
Eilif Hjelseth går lenger.
– Det er mangel på kompetanse hos universitetene, og de mangler tradisjon for bruk av og opplæring i dataverktøy. Det har forsinket undervisningen i BIM.
Brannklassifisering
Mørch skal i sin oppgave se på implementering av brannklassifisering i BIM.
– Jeg hadde ikke lyst til å gjøre noe som alle andre har gjort før meg – betong for eksempel. Så deltok jeg på en forelesning der Eilif snakket om BIM, før den forelesningen hadde jeg ikke hørt om det. Jeg er interessert i nyskaping, byggenæringen er jo litt traurig.
Holt forteller at Mørchs oppgave er en del av et større prosjekt i Multiconsult der flere fag skal implementeres.
– Vi er ferdige med VVS, elektro, byggeteknikk og arkitekt. Nå arbeider vi med geoteknikk, byggegrop, landskap, FDV og så brann, som Cathrine gjør.
Tungt
Det er tungt å komme med ny teknologi overfor ingeniører, mener Holt.
– Alt skal jo dokumenteres opp i mente. Men nå kan vi si til skeptikerne at den tiden er forbi da de kunne overse denne utviklingen. Industrialisering av byggenæringen kommer. I oljesektoren har det skjedd en voldsom utvikling siden 1970-tallet, mens det knapt har skjedd noen ting i byggenæringen.
Han mener buildingSMART passerte en milepæl i fjor da IFC versjon 2x3 kom.
– Da begynte det virkelig å funke. Kunnskapen fra tidligere gjelder ikke lenger. Nå venter vi på 2x4, da vil vi kunne håndtere koordinater fra forskjellige fag på en tryggere måte.