Over 26 millioner kroner har seks danske bedrifter og forskningsinstitusjoner til rådighet når de nå har gått sammen for å forfine framstillingen av biodiesel.
Drøyt 10 av millionene kommer fra danske Rådet for Teknologi og Innovasjon.
Stort potensial
Ifølge samarbeidspartnerne er potensialet for å framstille biodiesel fra animalsk fett og spillvannslam så stort at over åtte prosent av Danmarks dieselforbruk til veitransport kan dekkes med biodiesel fra dette, melder danske Ingeniøren.
Samarbeidspartnerne er: Bedriftene Daka, Grundfos , OK og Dinex Emission Technology, Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet.
Fullskalaanlegg snart klart
I tillegg til effektivisering av selve framstillingsprosessene, skal også utslippene fra kjøretøyene som bruker biodiesel reduseres, blant annet via en spesiell type katalysator som Dinex skal utvikle og som OK blir forhandler av.
Daka er i ferd med å etablere et fullskalaanlegg for omdanning av restavfall fra slakteri og landbruk til biodiesel, og dette vil være produksjonsklart ved årsskiftet med en kapasitet på 50.000 tonn.
Våt biomasse
I tillegg skal prosjektet arbeide med en ny metode som kalles superkritisk konvertering som går ut på å omdanne våt biomasse til biodiesel.
Denne teknologien er basert på bruk av såkalt superkritisk vann som oppnås ved oppvarming under høyt trykk. Dette vannet skal være spesielt egnet til behandling av våt biomasse som feks spillvannslam og husdyrgjødsel.
Grundfos er i ferd med å bygge et pilotanlegg for produksjon av biodiesel basert på denne teknologien.