For sju år siden startet et forskerteam ved Høgskolen i Borås jakten på en sopp for framstilling av etanol.
Vokser på avfall
- I dag bruker man bakerigjær for å framstille etanol, men vi har funnet en sopp som er mer effektiv enn bakerigjæren, sier professor i bioteknikk ved Institusjonen Ingenjörhögskolan, Mohammad Taherzadeh.
Blant over 100 sopper i soppgruppen zygomyceter fant forskerne fram til en type sopp, en såkalt saprofyt, som det er svært lett å få til å vokse på avfall, og dermed bryte ned avfallet.
Oppdagelsen innebærer at det i dag høyst uønskede stoffet sulfittlut kan bli et attraktivt råmaterial å utvinne etanol fra.
Avfall blir råmateriale
Sulfitlut dannes ved framstilling av papir- og viskosemasse, og er vanskelig å kvitte seg med for industrien, fordi det inneholder stoffer som er uheldige for miljøet. Nå kan det bli et attraktivt råmateriale for etanolprodusenter.
- Zygomyceter for etanolframstilling er et ukjent område, vi er de eneste forskerne i verden som har presentert den som en etanolproduserende sopp. Vi innser at den har et stort potensiale, sier Taherzadeh.
Funnet av soppen kan få betydning for papirindustrien såvel som for bind- og bleieprodusenter.
Biologisk
Fra overskuddet av biomasse kan det nemlig også utvinnes et antibakterielt og superabsorberende materiale, noe som papir- og bleieprodusentene kan ha nytte av. Materialet er biologisk og kan gå tilbake i naturens kretsløp gjennom kompostering.
Superabsorberende materiale brukes også i sårpleie- og sårbehandlingsprodukter. I dag er det stoffet prolaktylat som er superabsorbenten i denne type produkter, men dette er ikke biologisk nedbrytbart og må brennes.
Dette betyr at drivhuseffekten påvirkes fordi kulloksyd slippes ut i luften.
Gode egenskaper
Bytter man prolaktylat ut med den nye biologiske superabsorbenten, behøver ikke bleiene brennes, men kan puttes rett i komposten.
- Vårt celleveggmateriale absorberer en titalls gang sin egen vekt i veske. Det kan også drepe bakterier og sopp, noe som betyr at bleien ikke irriterer og kan holde seg lengre uten å begynne å lukte dårlig, sier Taherzadeh.
Rexcell AB og Medical Equipment Development AB er koblet til forskningen gjennom et produktutviklingsarbeid.
I første omgang skal celleveggsmaterialet tilsettes et papir i en prosess som kalles "airlaid non-vowen" i et forsøk på å utvikle et kommersielt produkt som kan brukes i mange industrier.