Det er forskere ved det britiske senteret for vevsregenerasjon (UKCTR) som har klart å isolere stamcellene fra fettvevet til voksne dyr og differensiert dem til nerveceller som så kan brukes til å reparere og regenerere ødelagte nerver.
Forskerne skal nå sette i gang et forsøk hvor de tar ut slike stamceller fra voksne pasienter for å sammenlikne disse med dyrecellene.
Kunstig nerve
Dette skal etter hvert resultere i en kunstig nerve laget av nedbrytbare polymerer.
Den kunstige nerven kan så forhåpentligvis settes inn i stedet for den ødelagte delen av en vanlig nerve, slik at stamcellene lar nervefibrene gro rett gjennom "tunnelen" og gjenskape den ødelagte nerven.
– Spennende
Direktør ved UKCTR, professor Giorgio Terenghi, mener forskningen er veldig spennende og kan forbedre livene til mange forskjellige typer pasienter.
– Frekvensen til nerveskader er rundt én per tusen innbyggere, eller rundt 50 000 saker i Storbritannia hvert år. Dagens behandlingsmetode, hvor en pasient donerer nerveceller som blir spleiset på skadestedet, er langt fra optimal på grunn av de dårlige resultatene og risikoen for større skader og arr og svulster ved skaden, sier han.
Bionisk
Disse "bioniske" nervene kan også brukes til å lege skader på lemmer og organer, på kreftpasienter som har fått nerveskader etter svulstoperasjoner og på mennesker som har gjennomgått organtransplantasjon.
– Disse differensierte stamcellene har enormt potensial for fremtidig klinisk bruk, først og fremst for behandling av pasienter med traumeskader på nervene i armene og bena. Slike kunstige nerveguider gir mekanisk støtte, beskytter den voksende nerven og gir ekstra gode vekstvilkår. Pasienten kommer til å kunne leve videre akkurat som før, sier Terenghi.
Om alt går som det skal, håper forskerne, som har sin base ved universitetet i Manchester, at behandling med kunstige nerver kan være klart om fire-fem år.