En papirutskrift har til nå vært kjent som en irreversibel handling på et stykke papir.
Dette vil forskere fra det kinesiske Universitetet i Jilin endre på.
Det vil de gjøre med en spesiell type papir som kan printes på og viskes ut dusinvis av ganger. Dette i kombinasjon med å fylle blekkpatronene med rent vann framfor blekk. I sum av dette, vil forskerne lage et rimelig og miljøvennlig alternativ til dagens blekk- og laserskrivere.
– Basert på 50 ganger med omprinting per ark, vil kostnaden kun bli én prosent av kostnaden til blekkprintere, sier Sean Xiao-An Zhang som er en av artikkelforfatterne til forskningsrapporten som ligger ute på den vitenskapelige fagpublikasjonen Nature.
Kostnadene for spesialpapiret skal være fem prosent dyrere enn vanlig papir, men på grunn av besparingen i blekk vil det likevel lønne seg stort økonomisk i følge rapporten.
Forskerne mener faktisk at kostnadene kan reduseres helt ned til én prosent sammenlignet med bruk av blekkskrivere.
Boktrykkekunsten med bevegelige typer skal ha blitt utviklet i Kina på 1000-tallet, flere hundre år før Gutenberg. Nå gjenstår det å se om Kina også vil sette et solid avtrykk i teknologien med grønne utskrifter, skjønt grønnfargen ikke er helt på plass ennå.
Les også: Skriver 70 sider i minuttet til halvparten av prisen
Blekkfritt
– Flere internasjonale tall indikerer at omtrent 40 prosent av alle kontor-utskrifter går rett i papirkurven etter én gjennomlesing, sier Zhang.
Printeren som ble tatt i bruk under testingen, er en HP DeskJet 2010, som i utgangspunktet er en blekkprinter. Men skrivermetoden skal i følge Zhang være fri for blekk.
Forskerne renser blekkpatronene for blekk med etanol til det ikke er mer blekk igjen å se. Deretter fyller de dem med sterilt vann ved hjelp av en sprøyte.
"Hydrochromic dye" som de kaller fargeleggingsmetoden ligger ikke i blekkpatronene. På selve papiret er det tilsatt fargestoffer som avgir farge med påføring av rent vann fra blekkpatronene. Gjennom kjemiske reaksjoner med ulike molekyler som forskerne har testet, har de funnet fire farger som egner seg godt til utskrifter på papir.
Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet
Varmesletting
– Lesing både på display og papir har hver sine problemer, sier Zhang.
Han viser til illustrasjoner i videodemonstrasjonen som kan ses på Phys.org og peker på at en blir sliten i øynene av dataskjermer og at for eksempel papiraviser fører til mye papiravfall.
Innen 22 timer, skal utskriften falme vekk og papiret er hvitt igjen ved temperaturer under 25 grader celcius. Dette er fordi fargestoffene reagerer med vannet og mister fargeegenskapene når vannet fordamper. Dette papiret er altså svært dårlig egnet til arkivering.
Vannblekket kan også slettes umiddelbart ved hjelp av høyere temperaturer.
På cirka 30 sekunder skal utskriften kunne slettes fra arket med varmebehandling på 70 grader celcius.
– Utskriftene kan bli visket ut og printet om igjen dusinvis av ganger uten betydelig fargetap, står det i rapporten.
Etter cirka 10 utskrifts- utviskingssykluser, falmer fargeintensiteten, men det skal være veldig lite.
Les også: I denne bransjen er du nesten sikret jobb
Begrensninger med farger
En av begrensningene med printerteknologien er fargene. CMYK som er det gjeldende fargesystemet i dagens printere, bestående av cyan, magenta, gul og sort. Dette blir erstattet med et mer begrenset fargespekter: Blå, magenta, "gull" og lilla er de beste fargene forskerne har forsket fram ved hjelp av vannaktiverte fargestoffer.
Fargene kan heller ikke kombineres per i dag. Så det er foreløpig kun snakk om ensfargede utskrifter.
Et annet steg som forskerne fra Jilin prøver å nå, er å ha en printer som sletter utskriften samtidig som den skriver ut.
– I fremtiden, ønsker vi å samkjøre vannspray-printingen og varme-utviskingen så det kan foregå samtidig, sier Sean Xiao-An Zhang.
Les også:
Her er metall-3D-printeren du kan lage selv