OFFSHORE

- Bli enige

8. sep. 2000 - 11:40

De funksjonærvalgte representantene i styrene i Kværner og Aker Maritime ber i en felles erklæring til selskapenes eiere og ledere, om å legge maktkamp og særinteresser til side og forene ressursene i de to selskapene.

– Sammen vil Kværner og Aker Maritime være store og sterke nok til å konkurrere i tet internasjonalt. Industrielt sett vil en samordning styrke teknologimiljøene i de to selskapene så vel som norsk leverandørindustri. Dette er et uttalt mål for begge parter. Det er veldig synd hvis det ikke skal være mulig å få til noe som alle egentlig ønsker, sier Åsmund Knutsen, funksjonærvalgt styrerepresentant i Kværner.

Alle egentlig enige

Sammen med Rolf Myr, funksjonærvalgt styrerepresentant i Aker Maritime, ber sivilingeniøren nå på vegne av funksjonærene i de to selskapene om at ledelsen konsentrerer seg om å nå det felles målet om samordning, og sørger for at norsk offshoreindustri får et stort og konkurransedyktig lokomotiv forankret på hjemmebane.

– Alle er enige om hovedmålet. Da må vi konsentrere oss om å nå det, og ikke risikere at forening av de to selskapene strander på uenighet om delmålene, sier Rolf Myr.

Omstrukturering nødvendig

Dersom det skulle vise seg umulig å finne en løsning for å samordne ressursene i de to selskapene, vil begge parter tape, mener Knutsen og Myr.

– Vi ser behovet for omstrukturering i bransjen, og at aktiviteten på norsk sokkel vil gå ned. Det er en realitet vi er nødt til å forholde oss til. Vi må heve blikket opp av Nordsjøen og ut i verden. Verken Kværner eller Aker er store nok til å greie det alene slik selskapene er i dag. Uten en samordning, vil de to selskapene trolig fortsette med å sultefôre hverandre, slik de gjør i dag, samstemmer Knutsen og Myr.

Sammen er de sterke

Sammen vil imidlertid de to selskapene ha store nok muskler til å få til en teknologibasert vekst internasjonalt.

Knutsen fremholder at ressurser og teknologisk kompetanse i Kværner og Aker Maritime utfyller hverandre, snarere enn overlapper hverandre. I den grad selskapene har overlappende kapasitet, vil vekstpotensialet internasjonalt kunne kompensere for dette.

På teknologenes og de andre funksjonærenes vegne ser de to styrerepresentantene ingen umiddelbar fare for tap av arbeidsplasser som en følge av en eventuell samordning.

– Vi ser i hvert fall langt flere fordeler enn ulemper. Vi tror at vekst ute vil kunne generere mer arbeid også til arbeidsstyrken i Norge, sier Knutsen.

Alle kan tape

De to styrerepresentantene frykter at den pågående maktkampen til syvende og sist kan bidra til å hindre at selskapene finner den beste løsningen. De frykter at dersom eierne ikke kommer frem til enighet, kan utfallet bli at ett eller begge av selskapene går ut og finner andre, utenlandske løsninger.

– Et slikt utfall vil både teknologimiljøet og leverandørindustrien i Norge tape på, fremholder Knutsen.

Opp til eierne

Åsmund Knutsen og Rolf Myr tar ikke stilling til hva slags type samordning de anser som den beste – så lenge resultatet blir et norskbasert selskap:

– Det er eierne som til syvende og sist bestemmer hva slags form et forent selskap eventuelt skal ha. Vi respekterer at eierne har sine visjoner, og forstår at en samordning ikke er noen enkel operasjon. Vi ønsker ikke å blande oss inn i eierkampen. Vi henstiller kun til eierne om at de må komme til enighet, ved å fokusere mulighetene en samordning innebærer for norske teknologimiljø, sier Myr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.