STAVANGER: I dag ble det kjent at Oljedirektoratet har sparket oljeveteranen Rolf Wiborg. Dette skjer etter at han har varslet Riksrevisjonen om tette bånd mellom myndighetene og Statoil.
Både Bellona og tidligere informasjonssjef i Statoil reagerer på behandlingen Wiborg har fått.
– Bellona er sjokkert over nyheten om at Rolf Wiborg mister jobben. Det vil nå bli vanskelig for kritiske røster å heve stemmen overfor ledelsen i Oljedirektoratet, og vi frykter at konsekvensen blir en enda mer konform og mindre nyansert oljedebatt, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
– Følger ikke loven
Wiborg er ikke kjent for å kjempe for miljøsaken. Men Hauge sier han har respekt for at Wiborgs faglighet og at han står fast på at spillereglene skal følges.
Hauge mener at systemet er pill råttent.
–Vi ser gang på gang at myndighetene ikke følger lover og regler. Hvordan kom det sannsynlige tapssluket Aasta Hansteen gjennom Stortinget? Hvorfor fikk ikke Petoro en rolle i CO2 til EOR-prosjektet som OD kjempet for?, spør Hauge.
Les også: – Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass
– Sparket på formalistisk grunnlag
Tidligere informasjonssjef i Statoil, Hogne Hongset, reagerer også på sparkingen av Wiborg.
– Jeg kjenner ikke de konkrete sakene som Wiborg har varslet om, og kan ikke kommentere dem. Det som har skjedd nå må vel likevel forundre flere enn meg. Rolf Wiborg er at en rutinert og kunnskapsrik person. Når han blir avskjediget på et tilsynelatende formalistisk grunnlag etter at han har blitt en varsler, lukter det mistenkelig, sier olje- og gassveteranen.
Han sier det er naivt å tro at en næring hvor så store verdier står på spill er uskyldsren i alle sammenhenger, og at det ikke skjer ting som bør gås etter i sømmene.
– Så vidt jeg har forstått, er det nettopp hvordan myndighetene utøver sine ulike roller som Wiborg har vært kritisk til, sier han.
Kjenner oljeindustrien
Hogne Hongset kjenner norsk oljevirksomhet fra innsiden, blant annet fra sine 17 år i Statoil, hvor han i 10 år var en av informasjonssjefene i selskapet.
Etter at han sluttet i Statoil, var han spesialrådgiver LO-forbundet Industri Energi frem til i fjor. Nå jobber han som redaktør for det industripolitiske debattmagasinet På Spissen.
Hongset ga i perioden 2010-12 ut tre spenningsromaner som tar utgangspunkt i det som foregår i bakrommene i spillet om milliardverdiene på norsk kontinentalsokkel.
«Varsleren» er første bok i spenningstrilogien «Traktaten», og den tar opp kampen mellom Nyhamna og Tjeldbergodden om ilandføring av gassen fra Ormen Lange. Et politisk spill Hognset stod sentralt i gjennom sin rolle i Industri Energi.
– Motivet mitt med bøkene var å forklare folk flest noe om de prosessene som foregår i og rundt oljevirksomheten. Når norsk gass ilandføres i Storbritannia, dreier det seg ikke bare om tapte verdier og arbeidsplasser i enden av røret, men om store industrielle muligheter som skusles bort, sier han.
Les også: Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult
Store verdier tapt
Andre bind i trilogien heter «Skyggen» og handler blant annet om gassen fra Statfjord Senfase.
– Statoil fikk legge en ny rørledning fra Statfjordfeltet og over til Storbritannia i stedet for å bruke ledig kapasitet i Statpipe til Kårstø Norge. Det er ikke tvil om at det norske samfunnet gikk glipp av store verdier, selv om regnestykkene som ble satt opp ble godkjent. I bøkene refser jeg først og fremst myndighetene som i altfor liten grad tar seg av butikken Norge, og lar selskapene styre alt for fritt etter sine egne agendaer.
Ifølge Kagge Forlag bygges bøkene til Hognset rundt virkelige hendelser, og viser et skremmende bilde av tette forbindelser mellom oljeselskaper og deler av det norske myndighetsapparat.
Les også:
Dette kan bli løsningen på Yme-sagaen
Statoil krever mer effektive ingeniører