18. april i år sendte Vegvesenet brev til tilbyderne hvor de forteller at kontrakten ikke går til BKK Nett. Arbeidsfellesskapet BMO Elektro og BMO Entreprenør er både å betrakte som kvalifisert og har lavest pris, og tildeles derfor kontrakten som har navnet «El 1260 Hordaland Vest 2016-2022».
Bakgrunnen er denne: Vegvesenet ga først den seksårige elektrokontrakten til den forholdsvis nystartede entreprenøren BMO Elektro, som hadde gitt et anbud på 232 millioner kroner. Konkurrenten BKK Nett med et anbud på 265 millioner klaget på avgjørelsen, og Vegvesenet ombestemte seg. Da gikk BMO til Oslo byfogdembete tidligere i år og krevde kontraktsinngåelsen stoppet – og fikk medhold.
Tvisten gikk på om BMO oppfylte kvalifikasjonskravene i konkurransen. Innebærer avvisningen av BMO en endret skjønnsutøvelse fra Vegvesenets side, eller var det en riktig og pliktig korrigering av forutgående lovlig tildeling?
Første rettsinstans kom til at Vegvesenet har stilt riktige og grundige kvalifikasjonskrav til BMO, i henhold til konkurransegrunnlaget. BMO hadde sannsynliggjort at de kan oppfylle kravene, selv om de er et nystartet firma. Vegvesenet har skjerpet kvalifikasjonskravene i ettertid, etter klagen fra BKK, og det har Vegvesenet ikke adgang til.
Vegvesenet anket dommen til Borgarting lagmannsrett, som under tvil kom til at forføyningen opprettholdes – altså at Vegvesenet ikke kan inngå kontrakten med andre firmaer før saken er blitt prøvd i en ordinær rettssak. BMO fikk frist til 1. mai 2016 med å reise søksmål. Motparten ble dømt til å betale 113.000 kroner i saksomkostninger i lagmannsretten.
Nå biter altså Vegvesenet i det sure eplet og tar ikke sjansen på å få avgjørelsen prøvd en gang til i et ordinært søksmål.