LUFTFART

Boeing-topper må møte etterlatte etter 737 Max-ulykker

25. juli 2024 - 08:16

Forliket mellom Boeing og amerikanske myndigheter etter to ulykker med 737 Max er klart. I tillegg til en milliardbot må styret i selskapet møte etterlatte.

Ifølge rettsdokumenter som ble levert inn onsdag, er forliket mellom selskapet og justisdepartementet sluttført. Tidligere i juli gikk flyprodusenten med på å betale en bot på 243,6 millioner dollar – tilsvarende nesten 2,7 milliarder norske kroner.

Boeing har i forliket innrømmet å ikke ha overholdt en avtale fra 2021 som gjorde at selskapet den gangen unngikk straffeforfølgelse. Det dreier seg blant annet om feilaktige framstillinger om viktig programvare til den aktuelle flytypen.

Som en del av forliket må Boeing bruke minst 455 millioner dollar i løpet av de neste tre årene for å bedre arbeidet med sikkerhet, noe som er 75 prosent mer enn de hadde planlagt å bruke.

Saken knyttes til de to 737 Max-flystyrtene i Indonesia og Etiopia med fem måneders mellomrom i 2018 og 2019. Til sammen 346 mennesker døde.

De etterlatte kan klage på avgjørelsen innen ei uke, og en dommer skal avgjøre om Boeing må betale dem erstatning. Ifølge forliksdokumentene må styret i Boeing innen fire måneder ha møtt de etterlatte.

Boeing har bekreftet forliket og opplyser at selskapet skal arbeide videre opp mot kontrollorganer og internt i selskapet for å bedre sikkerhet og kvalitet.

Bane Nor vet ikke når strekningen kan åpne igjen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning på Kristiansand stasjon.
Les også

Sørlandsbanen er stengt: Store skader på minst en kilometer etter avsporing

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.