Den britiske ingeniøren Alvin Smith har konstruert en billig, bølgedrevet pumpe som kan løfte vann til et høydebasseng 50 meter over havet.
Fra magasinet slippes vannet ned i en vannkraftturbin i et kraftverk, som prodsuerer strøm basert på en utømmelig kilde.
To deler
Searaser, som pumpen heter, har to bevegelige deler – en sylinder og et dobbeltvirkende stempel – som er forbundet med hver sin flyter.
Bølgebevegelsene får stempelet og sylinderen til å bevege seg i forhold til hverandre, og pumpen suger vann inn.
Vannet sendes i en relativt tynn slange hvor vanntrykket sørger for å heve det til et høyereliggende basseng.
200 meter
Prototypen har klart å løfte vann opp i 50 meters høyde, gjennom en slange med diameter omtrent som et tefat.
Ferdig utviklet håper man å komme opp i 200 meters høyde med en diameter på rundt en papirkurv, skriver Times Online.
Hver pumpe har en kapasitet på lave 0,25 MW, men oppfinneren ser for seg fullskalaanlegg med dusiner eller hundrevis av pumper ute i havet.
Kjent
Pumpene festes til havbunnen med kjetting og vekter, og de skal kunne fungere på såpass grunt vann som 9 meter. Vannet smører også pumpen, slik at olje er unødvendig.
En pumpe i full størrelse skal kunne forsyne 470 hjem med elektrisitet, anslår ingeniørene bak.
Smith sier til avisen at pumpen har sin store fordel i at teknikken i vannkraftanleggene har vært brukt i mange år, og at det derfor ikke er noen stor utfordring å få det til.
Sløsing
Han og kollega Geoff White mener det ville være en forferdelig sløsing å ignorere potensialet pumpene har til å gi grønn energi.
– Vi har en ubegrenset mengde sjøvann der ute, vi må bare begynne å bruke det.
De mener også at pumpen alternativt kan brukes til å pumpe avsaltet sjøvann til tørre områder i innlandet, til bruk i for eksempel jordbruket.