– Her gikk raset i november i 2000, sier Berger og peker ned den bratte skråningen bak det hvitmalte huset sitt. – Vi ble evakuert i tre måneder og måtte selv fylle i skråningen hvor raset gikk da vi kom tilbake. Året etter gikk det et nytt ras like ved.
Beboerne på Hvittingfoss i Kongsberg kommune er ikke uvant med at grunnen beveger seg. Boligfeltet med om lag 70–80 boliger hviler på en ås av kvikkleire, som går rett ut i Numedalslågen.
– Det bor i hvert fall hundre mennesker her, sier Berger.
Hele boligområdet utsatt
I fjor under flommen i juli gikk det flere små og store skred ned mot elva. NGI ble tilkalt, og det viste seg at situasjonen er langt mer alvorlig enn tidligere antatt. I en rapport slår NGI fast at faregraden er høy:
– Det er registrert aktiv erosjon i foten av skråningen ned mot Numedalslågen.
– Selv små terrenginngrep og erosjon kan utløse skred.
– Et lite skred i foten av skråningen kan i verste fall utvikle seg til et større kvikkleireskred.
– På grunn av store høydeforskjeller må hele boligområdet anses som skredutsatt.
Tiltak
Situasjonen er alvorlig, mener sivilingeniør Ragnar Moholdt ved NGI.
– Leiren er særdeles kvikk. Utbredelsen er stor, skråningene er bratte og stabiliteten ut mot Numedalslågen er dårlig. Mindre utglidninger kan skape omrøring i kvikkleiren. Det kan i verste fall få dramatiske konsekvenser, sier Molholdt, som selv ikke ville ha bodd i et av husene ytterst på kanten.
– Det er viktig at det blir satt i gang tiltak så raskt som mulig.
Krevende
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tar sikte på å begynne arbeidet med å sikre området høsten 2008.
– Grunnforholdene er så krevende at det ikke bare er å begynne med en gang. Dette er et svært vanskelig område og vi ønsker ikke å gjøre galt verre, sier sjefingeniør Erik Traae i region sør i NVE, som først vil utføre omfattende grunnundersøkelser.
– Vi ser for oss en reell oppstart på slutten av året forutsatt av at vi klarer å skaffe midler, sier Traae, som anslår at sikringsarbeidet vil komme på mellom 10 og 20 millioner kroner.
På Hvittingfoss har boligprisene rast, solgte tomter ligger urørt og et hus har lenge ligget ute for salg.
– Hvem vil kjøpe huset vårt nå? Vi har kjøpt oss en leilighet nede i sentrum med tanke på vår alderdom, men nå ser det ut som om vi må bli boende her, sier Berger med et smil om munnen. Hun tar situasjonen med ro, men snart vil hun begynne å gå sine kontrollturer langs Numedalslågen igjen. Spesielt i perioder med flom og mye nedbør.
– Vi må følge med.