Store energiselskaper blir stående og se på når 35 grunneiere går sammen om en kraftutbygging på 260 millioner kroner og en middelproduksjon på rundt 87,6 GWh i Byrkjelo i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane.
– Vi vil gjøre dette selv for at verdiskapingen skal bli i bygda, sier grunneier Per Johnny Moldestad til Teknisk Ukeblad.
Han forteller at grunneierne har vært i kontakt med kraftselskaper som Sogn og Fjordane Energi og Statkraft-eide Småkraft AS, men ingen av dem har fått napp.
Stort anlegg
– Ser vi på totalen, med eiendomsskatt og alt, vil alle inntektene gå til kommunen. Det er mye når det er et så stort anlegg, legger han til.
Ifølge Moldestad er det en kommune hvor bruk legges ned og stadig flere hus blir stående tomme, eller kun brukes som feriehus.
Med en utbygging som dette kan bønder få en god tilleggsinntekt.
Den planlagte utbyggingen innebærer blant annet en sjakt til en 4,1 kilometer lang fjelltunnel ned til en planlagt kraftstasjon ved Breimsvannet.
– Historisk
– Dette er et historisk kraftverk fordi det er det største kraftverket i Norge, så vidt meg bekjent, hvor utbyggerne ønsker å utvikle kraftverket i egen regi, uten kommersielle utbyggere, sier Bjørn Aage Seem Holmen, rådgiver i selskapet Norsk Kraft, som hjelper grunneierne i Breim med planleggingen.
Seem Holmen tror grunneierne har god mulighet til å utvikle dette i egen regi og viser til at fallretten representerer en egenverdi som karakteriseres som egenkapital.
– Gitt dagens markedsbetingelser er det med våre modeller fullt mulig for grunneierne å realisere prosjektet i egen regi. Vår erfaring er dessuten at større prosjekter er mer attraktive for bankene enn små prosjekter, sier han.
Fått tilbud
– Norsk Kraft har kommet med innspill om hvordan vi kan utnytte verdiskapingen slik at den blir i bygda. Vi hadde Småkraft AS inne og fikk anbud, men de ville ha eierskap i en 40-årsperiode, forteller Per Johnny Moldestad.
– Får vi konsesjon må vi sette oss ned og ta stilling til dette. Er banker villige til å låne ut penger til et slikt prosjekt, eller må vi ha hjelp av et kraftlag? Målet er å klare det uten. Gjør vi ikke det, er det nok av aktører som er interessert, sier han videre.