Selv gikk han av på gasskraftsaken i sin første regjeringsperiode.
Nå retter Kjell Magne Bondevik skytset mot regjeringens miljøpolitikk.
– Jeg er skuffet over gasskraftløsningen til regjeringen, det legger jeg ikke skjul på. Det er positivt at de har blitt enige om et tidspunkt for rensing, men at det ikke er før i 2014, synes jeg er for dårlig. Jeg skjønner jo at Arbeiderpartiet går for dette, men jeg er overrasket over at Senterpartiet og SV godtok en såpass dårlig løsning. Men de har vært utsatt for et sterkt press fra fagbevegelsen, Arbeiderpartiet, sikkert fra industrien, og i dette tilfellet spesielt fra Statoil, sier eksstatsministeren.
– Må feie for egen dør
Han lener seg tilbake i sofaen på det nye kontoret sitt i sitt eget fredssenter Oslosenteret. Utenfor den ærverdige bygningen på beste vestkant skyter forvirrede trær knopper, selv om det er siste dag i november.
Før klimakonferansen i Nairobi ble Norge rangert på 20. plass av 56 land i innsatsen mot klimaforandringer. Best ut kom Sverige, Storbritannia og Danmark. I en artikkel i Dagbladet legger miljøvernminister Helen Bjørnøy skylden for Norges dårlige skår på tidligere regjeringers manglende satsing. Det er ikke Bondevik enig i.
– Det blir altfor lettvint. Jeg syntes ikke det regjeringen til nå har gjort gir dem noen som helst grunn til å skylde på tidligere regjeringer. Da må de feie for sin egen dør først, bokstavelig talt. Bjørnøy burde i alle fall sørget for å få et mye større miljøbudsjett. Det er jo ytterst svakt. Det er også forskningsbudsjettet.
Ville sørget for bedre miljøbudsjett
Bondevik selv er fornøyd med sin egen miljøinnsats.
– Vi hadde en betydelig miljøinnsats. Jeg er stolt av at vi økte det samlede verneområdet med 50 prosent. Jeg er også stolt over at vi sloss frem Sellafield-beslutningen i Storbritannia og at vi etablerte et fond som skulle stimulere til utvikling av miljøvennlige CO2-ordninger. Vi la også frem en stortingsmelding om oppfølging av Kyoto.
– Hva ville du gjort hvis du fortsatt var statsminister?
– Jeg ville sørget for en annen gasskraftløsning og et bedre miljøbudsjett. Jeg synes det som er kommet i år er veldig dårlig. Jeg ville fortsatt med vernearbeid og sett mer på avgiftspolitikken for bilsektoren. Her er det sterke motkrefter på banen, sier Bondevik, som medgir at mange miljøsaker er vanskelig å få gjennom.
– De kolliderer ofte med andre interesser som næringsinteresser. Når motpartene argumenterer med at arbeidsplasser står på spill, blir det veldig vanskelig, da må man gå bak argumentene.
– Var klar over kraftproblemet
– Din regjering har blitt beskyldt for å skyve problemet med kraftsituasjonen i Midt-Norge foran dere, blant annet foran i forbindelsen med godkjenningen av Ormen Lange-anlegget. Tok dere problemet med kraftforsyningen i Midt-Norge på alvor?
– Vi skjøv det ikke foran oss. Vi hadde kanskje ikke løsningene klare, men var fullstendig klar over problematikken.
– Syns du at dere gjorde nok?
– Man kan aldri si at man gjorde nok, sier Bondevik.
Skifrelst
Bondevik er medlem nr. 1 i organisasjonen Norske Spor som jobber for å få flere nordmenn ut på skitur. Høstens mildvær gjør at turskiene til eksstatsministeren må smøre seg med en god porsjon tålmodighet.
– Ser du mørkt på mulighetene for å gå på ski i årene som kommer?
– Ja, det gjør jeg, men dette går også i bølger. Selv vokste jeg opp med snørike vintrer, og lærte derfor tidlig å gå på ski. Men da våre barn skulle lære å gå på ski, da var det nesten ikke snø. Og det er altså for 20-30 år siden. Så har vi hatt noen vintrer de siste årene som har vært ganske bra. Forrige vinter var jo veldig fin snømessig.
– Så du håper fremdeles du kan ta frem skiene i fremtiden?
– Ja, jeg gjør det. Og om det nå blir over nyttår denne vinteren, så kan vi i alle fall gå på ski frem til påske, smiler Bondevik.
Han understreker at det ikke er lov til å være pessimistisk med tanke på fremtiden.
– Det har jo også skjedd mye positivt de siste årene.