Gjennom aktiv teknologibruk og kontinuerlig omstilling har bedriften blitt svært produktiv, noe som har gitt selskapet god vekst og lønnsomhet.
Les: Magnesiumen på Herøya spiller igjen, med langt høyere automatiseringsgrad
Lønnsom eksport
Borregaard har utmerket seg ved å være i forkant i å ta i bruk smart teknologi for å øke produktiviteten, samtidig som de har drevet kontinuerlig omstilling og funnet lønnsomme markeder i utlandet. I fjor satt selskapet ny produksjonsrekord. I tillegg har de skapt bedre HMS-forhold og flere spennende arbeidsplasser. Jurymedlem og strategiprofessor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI forteller at det er en prestasjon å produsere hjemme i Norge og samtidig selge med god lønnsomhet til utlandet.
Les: Roboter revolusjonerer i potetbingen, pakker 40 000 000 kg hvert år
Eksisterende teknologi
Jurymedlem og konserndirektør Anne Marit Panengstuen i Siemens forteller at Borregaard har gjort mye smart, og håper mange blir inspirert av det de har fått til. Hun mener mange norske industribedrifter har et stort potensial innen automatisering og produksjonsstyring.
- I enkelte tilfeller kan smartere teknologibruk bidra til flere titalls prosent økning i produktiviteten, sier Panengstuen.
Hun peker på at høy innovasjonstakt og utvikling er viktig, men at mye av teknologien som kan gi forbedringer allerede finnes.
- Det handler om å se mulighetene for å ta den i bruk, slår hun fast.
Les: Lakkeringsrobotens oppfinner, Ole Molaug, er utnevnt til æresmedlem i NFA
Juryen
Juryen består av:
- Stein Lier-Hansen, administrerende direktør, Norsk Industri
- Anne Marit Panengstuen, divisjonsdirektør, Siemens
- Else-May Botten, fraksjonsleder, Stortingets næringskomité
- Tore Stensvold, journalist, Teknisk Ukeblad
- Odd Myklebust, prosjektdirektør, SINTEF
- Torger Reve, professor, Handelshøyskolen BI
Les: Edvard Grieg-plattformen spiller på tilstandsbasert vedlikehold