Borregaard investerer 225 millioner kroner i et anlegg for produksjon av såkalt mikrofibrillær cellulose (MFC) i Sarpsborg, skriver selskapet i en børsmelding i dag.
MFC er et biokjemisk produkt som kan erstatte petrokjemiske produkter i bruksområder som lim, vaskemidler, kosmetikk og komposittmaterialer.
Les også: Ny Borregaard-teknologi hadde ikke kommet ut av laboratoriet uten offentlig støtte
Langvarig forskning
Borregaard har utviklet mikrofibrillær cellulose siden 2005. Selskapet har drevet forskning og pilottesting sammen med potensielle kunder.
Råstoffet til MFC er spesialcellulose som splittes opp til et komplekst nettverk av såkalte fibriller, de fineste trådene i organiske materialer. Dette skjer gjennom en prosess selskapet har utviklet selv.
Mikrofibrillær cellulose kan brukes som viskositetsregulator, stabilisator, konsistensgiver og vannbindingsmiddel i en rekke produkter.
– Spennende forretningsområde
– Borregaard har gode forutsetninger for å utvikle mikrofibrillær cellulose. Selskapet har lang erfaring med produksjon av biokjemikalier basert på naturlige råvarer, en bred kompetansebase innen forskning og utvikling av spesialprodukter, og et velutviklet globalt markedsapparat rettet mot kunder innen kjemi-industrien, sier administrerende direktør Per Sørlie i børsmeldingen.
– Om vi lykkes, kan dette bli et nytt og spennende forretningsområde for Borregaard, fortsetter han
Anlegget som skal bygges er i kommersiell skala og vil ha en kapasitet på 1000 tonn årlig. Etter planene skal produksjonen starte i tredje kvartal 2016.
Les også:
Derfor kan Yara drive verdens største gjødselfabrikk i verdens dyreste land