NYHETSBREV

Borregaard setter produksjonsrekord, igjen!

Systematisk arbeid med automatisering og effektivisering har resultert i produksjonsrekord flere år på rad.

Borregaard vil sende alarmer som ikke hører hjemme i kontrollrommet til elektrikere, automatikere osv.
Borregaard vil sende alarmer som ikke hører hjemme i kontrollrommet til elektrikere, automatikere osv. Bilde: Even Fladberg (arkivbilde)
26. mai 2014 - 22:55

Borregaard i Sarpsborg er rene drømmebedriften for leverandører innen automatisering. Der er det plassert 2000 regulatorer, 3000 motorer, 3000 avstengningsventiler og det finnes 25 000 feltsignaler.

Les: Borregaard er Norges smarteste industribedrift

Vital fleksibilitet

Dette er bare litt av alt Dag Skjeltorp, leder for prosesskontroll, listet opp da han forteller om selskapets mer enn ti år lange systematiske satsing på automatisering og effektivisering. Sentralt for Borregaard er konsekvens og stabilitet sammen med fleksibilitet og endring.

– Jeg mener at automatisering vil bidra til at norsk industri kan være konkurransedyktig i fremtiden. Hvert år siden 2010 har vi satt produksjonsrekord, sier Skjeltorp.

Borregaards ledelse tror at 20 prosent av dagens produkter vil være erstattet av nye innen fem år. Da må produksjonen være fleksibel nok til å takle endring.

For å oppnå dette mener Skjeltorp at tre forhold står helt sentralt: kompetanse, standardisering og kontinuerlig forbedring av tekniske løsninger. I tillegg må det penger på bordet til å gjennomføre nødvendige investeringer og oppgraderinger.

Les: Magnesiumen på Herøya spiller igjen, med langt høyere automatiseringsgrad

Stabil leverandør

Rekorder: Dag Skjeltorp forteller at automatisering har lønt seg for Borregaard, og at det etter hans oppfatning er essensielt for at norsk industri skal være konkurransedyktig.
Rekorder: Dag Skjeltorp forteller at automatisering har lønt seg for Borregaard, og at det etter hans oppfatning er essensielt for at norsk industri skal være konkurransedyktig. Joachim Seehusen
 

Borregaard startet automatiserings- og fornyingsprosjektet i 2001. Da ble det klart at oppgradering av de gamle systemene var helt uaktuelt, og Honywell Experion ble valgt.

– Vi ønsket en faglig sterk og solid leverandør vi kunne være trygg på over tid.

Etter at prosjektet startet har forenkling stått helt sentralt. I fabrikken er det totalt 15 000 kontrollblokker, men elektrikerne og automatikerne behøver ikke kjenne til flere enn tre typer.

– Det fører til at en ny produksjonssløyfe kan programmeres og dokumenteres på fem til ti minutter.

Les: Norsk Resirk har laget verdens heftigste sorteringsanlegg for returemballasje

Samlet kontrollrommene

Standardiseringen og forenklingen har gått som en rød tråd gjennom hele automatiserings- og moderniseringsprosessen hos Borregaard. Da prosjektet startet var det 14 kontrollrom.

– Ingen av dem var like. Nå er det kun ett og vi har redusert antall kontrollromsoperatører per skift.

Borregaard har vært med på et mer enn ti år langt oppgraderingsprosjekt, nå er bedriften nesten i havn. Kun ett forhold gjenstår.

Les: Rolf Jenssen i Emerson er Mr. Asset Manager

Alarmstøy

– Det er for mange alarmer. Når en operatør får en alarm han eller hun ikke kan gjøre noe med så er det ikke en alarm, da er det støy.

Alarmene som fremstår som støy er, ifølge Skjeltorp, ikke falske eller uønskede alarmer. Men de styres ikke dit de skal.

– Vi jobber med det, alarmene må styres til en elektriker eller automatiker som kan gjøre noe med dem, ikke til operatører som ikke er i stand til å gjøre noe. Vi ser på andre måter å håndtere alarmer slike alarmer på.

Les: Edvard Grieg-plattformen spiller på tilstandsbasert vedlikehold

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.