Investeringsstøtten utgjør 42 prosent av totalinvesteringen på inntil 106,6 millioner kroner i prosjektet, skriver Enova i en pressemelding.
I løpet av tre år skal Borregaard oppnå en årlig energibesparelse på 60 GWh og redusere CO2-utslippene med inntil 16 000 tonn per år.
Nytt kontrollsystem
Prosjektet består av flere ulike tiltak som samlet bidrar til lavere varmeenergibruk.
Kjernen i tiltakene er å optimalisere bruken av damp og å øke utnyttelsen av spillvarme med lav temperatur i produksjonsprosessene på industriområdet. Tiltakene vil redusere bruken av naturgass og elektrisitet.
Borregaard installerte for en tid tilbake et kontroll- og styringssystem, som Teknisk Ukeblad har omtalt, for å få et mer samlet bilde av energibruken i de 15-20 ulike anleggene.
Det er denne kunnskapen som nå blir brukt for å energieffektivisere produksjonen ytterligere. De konkrete tiltakene er resultatet av et forprosjekt støttet av Enova hvor mulighetene har blitt kartlagt.
Les også: Verdens største anlegg for offshore likestrøm har ankommet Haugesund
– Sikrer arbeidsplasser
–Dette er en stor og viktig støtte som er utløsende for dette nokså store prosjektet. Vi har lenge hatt et tett samarbeid med Enova om dette, sier Borregaards direktør for organisasjon og samfunnskontakt, Dag Arthur Aasbø, til Teknisk Ukeblad.
Han forteller at prosjektet gir en besparelse på rundt 20 millioner kroner i året.
– Dette gir økonomisk gevinst på driftssiden og er med å øke konkurransekraften og sikrer arbeidsplasser, sier Aasbø.
Les også:
Denne gamle fisketråleren huser et bølgekraftverk