BYGG

Brannfare med gassanlegg i hus

Joachim Seehusen
15. apr. 2008 - 12:31

I november i fjor slo flammene opp fra peisen i en av leilighetene i Silurveien 49 i Oslo. Alle leilighetene hadde moderne gasspeiser og propananlegg. Veggene måtte rives og føringen av avgassrørene utbedres i samtlige 28 leiligheter.

Anlegget var helt galt montert.

– Avgassrøret ble ført uisolert rett gjennom en trestender. Det var denne som tok fyr, forteller branninspektør Morten Engmann i Oslo Brann – og redningsetat.

Ikke alene

Brannetaten i Oslo har flere saker. I et annet boligkompleks ba beboerne om tilsyn fordi de kjente gasslukt. En inspeksjon viste utettheter, samt manglende merking og andre overtredelser av regelverket.

I 2006 måtte brannetaten stenge kokk- og stuertlinjen ved Etterstad Videregående skole etter at firmaet som fylte gasstanken på 990 liter, meldte fra om feil ved anlegget.

Manglet kompetanse

I rapporten fra brannetaten heter det at: "Under befaringen ble det stilt spørsmål til installatør av anlegget om de kunne dokumentere deres kompetanse. Her ble det svart at de ikke har hatt noen form for kurs/opplæring i montering av gassanlegg."

– Hele anlegget måtte rives. Dette var et av landets største kjøkken og både prosjektering og montering var feil utført.

– De siste par årene har vi kommet over fire-fem anlegg som er ulovlig montert uten søknad, i tillegg kommer de det er søkt om, men som er galt montert. Det er ledningsnettet mellom tanken og forbruker som er kritisk, en nedgravd propantank er trygg, sier Engmann.

– Vi er bekymret, vi er der ute og ser hva som blir gjort. Lovverket blir ikke fulgt og det kreves ingen sertifisering for å montere propananlegg.

Dårlig lovverk

Problemet er dårlig lovverk, mener Engmann.

– Lovverket krever "tilstrekkelig" kompetanse uten å si hva som er tilstrekkelig. Et gassanlegg krever fire-fem forskjellige leverandører som alle skal ha egenkontroll, det er ikke godt nok.

Sigmund Rodvelt hos selskapet Rodvelt Gass AS, som leverte peisene til Silurveien er ikke enig. Han mener frivillige ordninger fungerer bra.

– Gassleverandørene har jo gått sammen og laget gassnormen. Den stiller strenge krav til kompetanse og rutiner. Her i Rogaland nekter Lyse å levere gass hvis det ikke er dokumentert at gassnormen er fulgt.

– I Silurveien ble det gjort en feil som skyldtes misforståelse mellom to forskjellige firmaer under tidspress, vi har nå gått gjennom alle og lagt inn ekstra sikring i form av isolering og større avstand, forsikrer Rodvelt.

Frykter mange feil

Engmann ville hatt tredjepartskontroll, men det ville ikke Direktoratet for sikkerhet og bredskap.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Fra neste år blir også søknadsplikten fjernet. Når vi ser hvor mye feil og mangler det er i dag, stiller jeg meg undrende. Jeg frykter at det er mange anlegg rundt omkring som ikke er korrekt montert, sier Engmann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.