PRODUKSJON

Brasiliansk borteseier

Odd R. Valmot
11. juni 2003 - 13:38

Mo i Rana: 30. juni skrus strømmen på igjen i Elkem Ranas tidligere ferrokromfabrikk. Fabrikken ble nedlagt i fjor sommer etter å ha slitt lenge med lønnsomheten.

Nå åpnes den på nytt med nye brasilianske eiere og med silicomangan som hovedprodukt, etter at Companhia Vale do Rio Doce kjøpte ut Elkem for 120 millioner kroner.

I tillegg har brasilianerne investert 115 millioner kroner i oppgradering av verket. Begge ovnene er bygget om og 20 millioner kroner er brukt til miljøforbedrende tiltak.

Administrerende direktør Marciano Batista i Rio Doce Manganese Norway regner med lønnsomhet allerede i høst. Fabrikken vil sysselsette rundt 70 personer og skape ytterligere 30 til 50 nye arbeidsplasser innen transport og servicenæringen i området.

I hundre år

Det er ingen hvem som helst som har overtatt den ulønnsomme ferrokromfabrikken. Companhia Vale do Rio Doce (CVRD) er Brasils nest største selskap, med en omsetning på 40 milliarder kroner og 26 000 ansatte. Konsernet har kommet for å bli og Batista snakker om et hundreårsperspektiv for verket.

Etableringen i Mo skal sammen med et ferromanganverk i Frankrike forsyne de europeiske og nordamerikanske markedene. Det enorme selskapet kontrollerer nesten alle ledd i fremstillingen selv, fra råstoffet som produseres i fire egne gruver i Brasil til markedsapparatet.

- Det eneste vi kjøper inn er sjøtransporten til Mo i Rana, sier Batista.

Lokkende sinterverk

En av fordelene anlegget i Mo kunne by på var sinterverket. Sintringen omdanner finstoff av mangan, kull og andre tilsetningsstoffer til større klumper som er bedre egnet i den videre prosessen. Når ovnen mates med den porøse sinterblandingen fungerer den vesentlig bedre fordi gassen lett slipper ut.

Åpningen av det nye ferromanganverket er gode nyheter for flere andre bedrifter. Prosessen i verket produserer årlig mellom 200 og 250 GWh med CO-gass som utnyttes videre til fyring og prosessvarme og som sparer store mengder olje.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.