Statsministeren og regjeringskollegene var tilfredse med forslagene som kom fram.
– Vi har hatt et nyttig og godt møte. Etter den norske modellen er det viktig å ha nær kontakt med næringslivet, sa statsminister Jens Stoltenberg etter at han hadde diskutert finanskrisen med representanter for norske næringslivsorganisasjoner i dag.
Enige
Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen var begge fornøyde med at møtet hadde konstatert en bred enighet om at rentenedsettelser er det viktigste virkemidlet på kort sikt.
– Det viktigste er selvfølgelig å få finansmarkedene til å fungere. Dernest må vi ha stor beredskap når det gjelder å sette i verk nye tiltak om situasjonen skulle forverre seg, sa Halvorsen.
Mer satsing
LO-leder Roar Flåthen etterlyste flere arbeidsmarkedstiltak.
– Jeg deler det statsministeren allerede har sagt, men vi ønsker oss også mer satsing på kompetanseheving i arbeidslivet, og større muligheter for omskolering innad i bedriftene, sa han.
La frem rapport
Bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier til TU.no at de, som eneste organisasjon, hadde lagt frem en rapport for statsministeren.
– Vi la også frem flere forslag til tiltak. Først og fremst etterlyste vi økte garantirammer gjennom GIEK. Det annonserte jo næringsministeren i dag, så der er vi fornøyde. Men med så stor pågang som nå, må man være åpne for å utvide garantiene ytterligere neste år, sier Sunde.
Les også: Mer penger til eksportindustri
– Staten må i dialog
Videre etterlyste Norsk Industri tiltak for å få Eksportfinans tilbake på fote.
– De har ikke nytt godt av tiltakene som har vært iverksatt overfor bankene. Staten må i dialog med de andre eierne, slik at Eksportfinans igjen kan fungere slik det er ment. I tillegg blir det viktigere og viktigere med risikolån, nå som bankene ikke lenger kan stå for finansiering, og man må også se på tiltak der, sier Sunde.
Norsk Industri reagerer også på skatteskjerpelsene til industrien som er lagt frem i statsbudsjettet, gjennom endrede avskrivningsregler for maskiner og utstyr.
– Dette er noe likningsmyndighetene på egen hånd har stått bak, og vi tror ikke den politiske intensjonen bak samsvarer med konsekvensene. Domstolene er nå ferdige med denne saken, og det er tid for at regjeringen ser på den på nytt, sier Sunde.
Les også: Øker avskrivningssatsene
Kraftig fall
Administrerende direktør Sturla Henriksen i Norsk rederiforbund var enig i at møtet var et viktig initiativ.
– Testen vil jo være å se hva som kommer av tiltak i etterkant av møtet. Men det er viktig med en felles forståelse av krisen, og det ser ut til å være stor enighet om å sikre stabilitet, soliditet og tilgang på kapital i markedet, sier han.
Han ønsket at forslagene om økt arveavgift og formuesskatt ble trukket tilbake fra statsbudsjettet, men syntes også det var positivt at regjeringen hadde økt rammene til GIEK.
– Vi må også sørge for at egenkapitalen bevares i rederiene. Nå er vi i en situasjon hvor vi har kraftig fall i rater, skips- og aksjeverdier, og nykontraheringen går mot en stopp. Vi tror dette også kan slå inn i allerede eksisterende ordrer, sier Henriksen til TU.no.
Les også: - Ett av tre skip blir avbestilt
- Industrien slipper ikke unna
Ikke for sent
Han mener likevel ikke at det er for sent å endre på situasjonen.
– Nei, men vi må sikre egenkapital og finansieringsmuligheter. Samtidig er det vanskelig å spå hvor langt det kan gå, og det er enormt stor usikkerhet i markedet.
På offensiven
Også rådgiver Norvald Mo i Fellesforbundet var positiv til møtet.
– Ja, dette er veldig bra. Det viser at regjeringen er på offensiven når det gjelder krisen, sier han.
Fellesforbundet etterlyste større beredskap i tilfelle arbeidsledigheten skulle øke betydelig, flere rehabiliteringstiltak i byggsektoren og større midler til intern opplæring i bedrifter som står foran en nedbemanningssituasjon.
– Men vi synes regjeringen har handlet bra så langt. De har balansert et relativt ekspansivt statsbudsjett med en ydmyk holdning til et eventuelt behov for justeringer etter hvert, sier Mo.
Finanskrisen: Klimaet taper når børsen raser
Hva tror du? Gjør myndighetene nok for å løse krisen?