Vel, helt vanlige taklamper er det riktignok ikke snakk om.
Teknologien baserer seg på det enkelte mener (andre er mer tvilende ) snart vil ta over som framtidas belysning: Diodelys, eller LED-teknologi (Light-Emitting Diodes).
Raskere enn øyet
Fra før skrytes det fælt av disse lampene, for blant annet levetid og energieffektivitet.
Nå viser det seg at lampene forholdsvis enkelt kan modifiseres til å skape kortrekkende trådløse, optiske nettverk.
Tysk teknikk
Det er i hvert fall konklusjonen fra Siemens' forskningsavdeling i München, hvor man altså har klart dataoverføringer i en hastighet på 100 Mbit/s i opptil én meters avstand fra den modifiserte LED-lampa.
Noe forenklet kan diodelamper, om du så skulle ønske, gjøres i stand til å blinke i så rask frekvens at øynene våre ikke oppfatter annet enn vanlig lys.
En sensor i PC-enden kan derimot dekode denne lyspulsen over til et eller annet fornuftig – eller hva du nå pleier å bruke nettet til.
Den tekniske biten
Noe mindre forenklet forklart, har Siemens-forskerne lagt til QAM (Quadrature Amplitude Modulation) i lyset.
LED-teknologien stammer gjerne fra ultrafiolette lys. Disse framstår som hvite for oss fordi et pulver på innsiden reflekterer hvitt lys når det bestråles av ultrafiolett lys.
Dette hvite lyset er ikke særlig velegnet for bredbåndsformål, men med et farget filter på mottakeren registreres bare det mest kortbølgede lyset (det blå). Og da går alt så meget bedre.
Opp med farta
For tiden er forskerne mest opptatt av å få overføringshastigheten opp, vel vitende om at 100 Mbit/s ikke vil låte fryktelig imponerende om noen få år.
På Siemens egne nettsider opplyses det at forskerne regner seg noenlunde sikre på å nå 125 Mbit/s. Men det viktigste grunnlaget for å gjøre stuelampa knyttet til nettsurfing, er forventninger om at dagens hjemmenettverk blir flaskehalser for framtidas forventede datamengder- og hastigheter.
Frekvensbåndene brukt til WLAN er i mange større bygninger dessuten opptatt på flere fronter samtidig, noe som skaper datakollisjoner. Skriver altså Siemens, som mener at å surfe på nettet utelukkende med lyset på, er et utmerket alternativ som hittil ikke har vært utnyttet.
Optimistiske
Optimismen over nyvinningen er såpass stor at det er satt i gang prosesser for å få standardisert teknologien gjennom organisasjonen IEEE, etter initiativ fra Samsung.
Selve prosjektet er også innlemmet i EUs 7. rammeprogram for forskning, som løper fram til 2010.
Lampe-bredbånd har dessuten vært hovedsatsingen i det europeiske forskningsprosjektet Omega, støttet av 20 forskjellige aktører, deriblant Siemens, siden januar i år.