IKT

Bredbånd via telefonkontakten

Arkivfoto
Arkivfoto
Odd Valmot
17. juni 2002 - 07:00

ADSL er vel og bra, men det er bare blåbær mot de planene teleoperatørene har for den gode gamle parkabelen. Selv om det enda er mer kraft igjen i ADSL, seiler VDSL-teknologien opp som den kjekkeste gutten i bredbåndsklassen.

Men du trenger ikke kaste deg på telefonen for å bestille Very high speed Digital Subscriber Line ennå. Det vil ta flere år før det kommersielle tilbudet er klart.

Når det skjer, kan du bli en av de heldige som har opptil 25 Mbit/s inn i huset og 3 Mbit/s ut. En slik bitrate åpner et vell av muligheter.

FS-VDSL

Den internasjonale komiteen som jobber med standardisingen av VDSL-teknologien, hadde nylig et møte i Oslo. Telenor representert ved Telenor forskning og utvikling er en av de 15 telekomselskapene som sitter i komiteen. 65 utstyrsleverandører er også medlemmer.

- VDSL gjør at samfunnet får mye mer igjen for kobberkablene det er investert i. Gravearbeidet frem til husstandene, eller the last mile, utgjør langt den største verdien i telenettet, og denne teknologien gjør at vi kan hente ut langt mer av dem, sier Don Clarke, teknisk ansvarlig i standardiseringskomiteen.

Han tror ikke det er mulig å få mer ut av den gamle kobberkabelen enn det VDSL tilbyr. - Men hvem hadde trodd det var mulig med en slik ytelse etter å ha snakket på et 3000 Hz bredt frekvensområde i hundre år?

De to bokstavene FS, som gjerne føyes til foran VDSL, står for Full Service. Betegnelsen indikerer at dette er en forbindelse som vil gi deg det meste av digitale tilbud. Siden de fleste har mer enn nok internett-båndbredde med sin "gamle" ADSL-tilknytning, er det først og fremst TV og nye tjenester som skal gjøre dette til et bedre tilbud.

Operatørene snakker gjerne om Trippel Play i den samme forbindelse, som indikerer at stemme, data og video strømmer gjennom den samme kabelen.

Begrenset rekkevidde

I motsetning til ADSL, som har en rekkevidde, avhengig av kabelkvalitet, på opptil fire-fem kilometer, har VDSL en begrensning på rundt én kilometer.

I England, hvor Clarke kommer fra, har 90 prosent av kundene mindre enn en kilometer kabel mellom seg og sentralen. I Norge ligger mellom 50 og 60 prosent av kundene innen denne avstanden.

Løsningen er å trekke fiber nærmere kundene og la kablene til de enkelte husstander kobles til en slags lokale undersentraler.

På Taiwan og i Kina er teknologien mye brukt på grunn av bosetningsmønsteret, selv om det ikke er en endelig standardisert versjon. Det store antallet biligblokker vi finner i de landene, er enkle å koble opp med fiber til kjelleren og kobber til leilighetene.

- Mange tror at VDSL er mer kostbart enn ADSL, men det er en sannhet med modifikasjoner, sier Clarke.

Utstyret vil koste omtrent det samme når det kommer på markedet. Det som vil koste ekstra, er eventuell ny fiberkabel og fremføring av kraftforsyning til de lokale undersentralene på grunn av lengdebegrensninger.

TV fra alle steder

Fordelen med en så stor bitrate som VDSL kan tilby, er muligheten til å ha flere TV-kanaler gående samtidig. Det betyr at husstandens medlemmer kan se på hver sin TV-kanal uavhengig av de andre.

Selvfølgelig er det ikke noe poeng å installere en slik forbindelse om det bare var snakk om de kanalene vi allerede har fra andre kilder, men akkurat som internett er det mulig å hente kanaler fra hele verden som om det var websider. TV-dekoderen, som kobles til kabelen, skal være like effektiv og reagere like raskt som om du setter på en vanlig bordantenne.

- Kabel-TV teknologien har en kapasitet på 800 MHz, og kan overføre et begrenset antall kanaler, siden de sender alle kanalene hele tiden. En løsning basert på VDSL sender bare de en til tre kanalene abonnenten til enhver tid ser på ut på, og har derfor ikke en slik begrensning, sier Clarke.

Den eneste begrensningen vil bli det antallet kanaler som til enhver tid sender rundt om i verden. Men den som får for lite, kan jo spe på med alle de filmene som vil tilbys fra utleiere over hele verden.

Pilotmarked i Stavanger

Ifølge Clarke har teleselskapene stor interesse av å tilby VDSL. For det første vil det sikre markedet for den gamle parkabelen i konkurranse med andre bærere slik som mobilnettene.

For det andre vil teknologien gi merinntekter slik som TV-distribusjon og filmutleie. Den vil også gjøre det lettere å lokke deg til å utnytte nettet mer, for eksempel ved å tilby en gratis film når du har ringt for et visst beløp.

Eller motsatt - gratis tellerskritt når du har leid et visst antall filmer.

- VDSL tilbyr en masse nye forretningsmuligheter. Denne teknologien er der vi var i 1910 med telefoni, sier Clarke.

Selv om Telenor er det minste teleselskapet i VDSL-komiteen, gjør selskapet seg gjeldende på teknologisiden. I Stavanger er Europas største pilotmarked på VDSL i gang med 750 tilknyttede brukere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.