BYGG

Breeam har klare ambisjoner for både klima og miljø

Breeam-sertifiseringen er et godt verktøy for å jobbe med klima i dag, og vi jobber for at det skal bli enda bedre i fremtiden.

EFTAs nye kontor i Brüssel er ett av byggeprosjektene hvor BREEAM blir benyttet.
EFTAs nye kontor i Brüssel er ett av byggeprosjektene hvor BREEAM blir benyttet. Illustrasjon: Polo Architects
Katharina Bramslev, daglig leder Grønn byggallianse
9. mai 2019 - 13:52

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Zero var i TU denne uka bekymret for at sertifiseringsordningen BREEAM ikke har klare klimaambisjoner. Vi er ikke enige i at BREEAM mangler klimamål.

En helhetlig ordning

Breeam er en sertifiseringsordning som krever en helhetlig tilnærming til bærekraft under planlegging og bygging.

Reduksjon av klimagasser er en av flere sentrale faktorer som må vurderes når man skal bygge bærekraftig, men det er flere områder som bidrar til bærekraft. Denne ukes oppslag fra FN’s naturpanel viser at det er gode grunner til å også legge vekt på eksempelvis økologi, slik Breeam gjør. Videre sikrer Breeam blant annet at byggene våre er helsefremmende og uten giftstoffer.

Høye klimaambisjoner i Breeam

I Breeamer tiltak for å redusere klimagasser integrert i mange av kravene på ulike områder, som i løsninger for energi, materialer, avfall og transport. Med Breeam i dag kan og må man absolutt jobbe ambisiøst og med god effekt for klima.

Zeros påstand om at energieffektiver heiser gir større uttelling i Breeam enn klimaeffektive materialer er heller ikke riktig. Tvert imot, klimaeffektive materialer belønnes med over dobbelt så mange poeng i Breeam.

Breeam-sertifiseringen opererer med ulike ambisjonsnivå. Man er nødt til å tilfredsstille mange miljøkrav for å få nok poeng til et høyt sertifiseringsnivå, også krav knyttet til klima.

I fremtiden skal vi bli enda bedre

Selv om Breeam i dag gir en god basis for å jobbe klimavennlig, er vi ikke i mål. Grønn Byggallianse jobber kontinuerlig med å forbedre verktøyene som hjelpe bygge- og eiendomssektoren å bygge bærekraftig. Poenget med å innføre begrepet Paris-Proof, var, som Zero selv sier, nettopp at vi trengte en guide for å koble vårt veikart, Parisavtalen og målene til Breeam. Skal man utvikle bygg og levere på Parisavtalen har vi en oppskrift på det. Vi opplever at markedet har forstått dette og de som har slike ambisjoner og ikke minst bankene som vi lagde dette for, bruker dette aktivt for å drive frem det fokuset Zero etterspør.

Mange interessegrupper har sine områder de vil ha dekket, med gode grunner. Styrken i Breeam ligger i at vi tar hensyn og hjelper flere å jobbe systematisk og helhetlig med mange sentrale miljøutfordringer. Vi jobber for bredde og høyde i bygge- og eiendomssektoren, og samarbeider med fagmiljøene for å utvikle systemet videre. For eksempel jobber vi nå med Powerhousealliansen, der Zero sitter som partner, for å lage en felles omforent definisjon av Paris-Proof.

Breeam kan alltid bli bedre, og vi inviterer Zero, sammen med andre fagmiljøer, med til å utvikle ordningen videre. Det ligger et bredt faglig, internasjonalt arbeid bak Breeam-kriteriene. Både nasjonalt og internasjonalt er vi i gang med utviklingen av neste manual. Gjennom dialog og samarbeid med våre medlemmer og andre organisasjoner kan vi nå visjonen om at bærekraft skal være det selvfølgelige valget.

Miljørådgiver Ola Rise (t.v.) i Stiftelsen Miljømerking Norge, prosjektleder Håvard Maurset i Nordfjord Hus og daglig leder Therese Lunde Solberg i Nordfjord Hus på en av terrassene i det nye svanemerkede huset på Hol i Stryn.
Les også

Denne boligen møter fremtidens miljøkrav

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.