ENERGI

Britisk hydrogenprosjekt skal gi billige elektrolysører

Danske Ørsted skal levere havvind.

Gigastack-prosjektet har som mål å produsere hydrogen fra havvindparken Hornsea 2, og frakte dette til et raffineri nord for Grimsby.
Gigastack-prosjektet har som mål å produsere hydrogen fra havvindparken Hornsea 2, og frakte dette til et raffineri nord for Grimsby. Bilde: Dong Energy
25. feb. 2020 - 15:45

Det britiske hydrogenprosjektet Gigastack har fått 91 millioner kroner fra den britiske staten. Prosjektet skal bruke strøm fra havvindparken Hornsea 2 i Nordsøen til å produsere hydrogen. Danske Ørsted skal levere strømmen, mens ITM Power skal utvikle elektrolyseanleggene, ifølge en pressemelding.

Dette er andre fase av prosjektet. I første del jobbet ITM Power med å få ned prisen på moduloppbygde PEM-elektrolysører på 5 MW.

Nå skal konsortiet designe et elektrolyse-anlegg på 100 MW, bygget opp av moduler på 20 MW.

Skal brukes i raffineri

Elektrolysørene skal produseres i halvautomatiske produksjonsmaskiner. Målet er et storskala produksjonssystem som vil være i stand til å levere elektrolyseanlegg som til sammen har en kapasitet på hundrevis av megawatt per år.

Strømmen skal leveres av verdens største havmøllepark, Ørsteds Hornsea 2 utenfor kysten av Yorkshire. Den skal være i full drift fra 2022 og ha en kapasitet på 1,4 GW. Dette skriver danske Ingeniøren.

Elektrolyseteknologien er avgjørende for hvor effektiv prosessen, og dermed prisen, er. I dag ligger virkningsgraden for elektrolyse typisk på 65-80 prosent, men dette forventes å stige. Virkningsgraden kan også økes hvis man utnytter spillvarmen til ­oppvarming eller fjernvarme.

Mottaker av hydrogenet blir Humber-raffineriet, som ligger nord for Grimsby og eies av Phillips 66 Limited. 

Havvindparken Hornsea 2 skal ha 165 Siemens Gamesa-turbiner på 8 MW, til sammen en kapasitet på 1,4 GW. Det vil gi strøm til over 1,3 millioner husstander.  

Anne Knausgård, Parkwinds representant i Norge, sier at de ser på turbiner på 15 til 18 MW til utbyggingen i Sørlige Nordsjø.
Les også

Utelukker ikke kinesiske turbiner på Norges første havvindpark

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.