Det er under begrepet industriell IT at ABB-gruppen arbeider målrettet for å lage kobling mellom sanntidsinformasjon og administrative systemer.
ABB bruker Statnett for å teste en tettere kobling mot sitt styrings- og kontrollsystem mot vedlikeholdssystemet IFS.
- En slik sammenkobling mellom styrings- og kontrollsystemer (Scada) og andre systemer er ikke egentlig noe nytt, men det er måten vi gjør det på som er det unike, forklarer direktør Arne Sveen i ABB divisjon Kraft.
- Dagens situasjon er slik at brukere må konsentrere seg om å finne informasjonen i stedet for å bruke den, legger han til.
- Mens det før var snakk om å flikke på systemene for å få til en sammenkobling av informasjon, gjør vi dette mer systematisk med bruk av standarder, sier seniorforsker Svein Ove Vatland hos ABBs forskningssenter. Den nye generasjonen av ABBs Scada-system, er blitt tilpasset konseptet industriell IT.
Standardisert grensesnitt
Vedlikeholdssystemet fra IFS som er under innføring hos Statnett er også laget slik at det enkelt skal utveksle informasjon med andre systemer via standardiserte grensesnitt.
- Tidligere hadde vi styrings- og kontrollsystemer som f.eks. bare var rettet mot el-bransjen, men nå er systemene blitt både mer generelle og fleksible, sier ingeniør Tom-Arild Asbjørnsen, teknisk ansvarlig for Scada-systemer hos ABB Divisjon Kraft.
Han legger til at IFS er første tredeparts programvaresystem ABB har sertifisert som et industrielt IT-system. I sin utviklingen av systemet, arbeider ABB mot en kopi av IFS-systemet til Statnett. I USA arbeider ABB med å gjøre tilsvarende koblinger mot blant annet kartsystemer (GIS).
- Vår rolle så langt er at vi er en potensiell bruker av systemet og at vi har stilt personell til rådighet som kan hjelpe ABB med nyttig erfaring, sier direktør Trygve Kierulf i Telematikkdivisjonen til Statnett.
Han tror at det bør være gevinster å hente, selv om det ennå er for tidlig å regne i kroner og øre. - Det mest åpenbare er at du legger inn informasjon på ett sted. Du slipper å ha flere databaser med samme informasjon som skal vedlikeholdes, sier Kierulf.
Informasjon med et museklikk
- Industriell IT går ut på at våre produkter er utviklet for å kommunisere mot, og spille sammen med andre systemer. All relevant informasjon skal derfor være et museklikk unna, sier Sveen. Aspekt objekt-teknologi kaller ABB systemet som samler alle statiske og dynamiske egenskaper for et produkt eller en prosess.
- På denne måten får operatørene tilgang til informasjon uten at de skal behøve å beherske alle systemer. Midt i et linjeskjema kan derfor en bruker få opp en rute som viser at han er inne i vedlikeholdssystemet og kan f.eks. med en gang generere en arbeidsordre på en bryter, eller få vite vedlikeholdsstatus for samme bryter, sier Asbjørnsen.
Navigerbare strukturer
Selve hjertet i ABB-løsningen en Windows-basert server de kaller AIP (Aspect Integrator Plattform) som knytter systemene sammen. AIP ordner de ulike aspekt-objekter i navigerbare strukturer i forhold til de funksjonene som skal gjøres.
Denne gjør det enkelt å klikke seg ned til f.eks. tekniske tegninger, elektrisk diagram, lageroversikt, alarmer eller direkte videooverføring koplet til et bestemt objekt.
Alle ABB-produkter samt en lang rekke produkter fra andre leverandører er i ferd med og bli sertifisert i henhold til en industriell IT-standard. I alt har ABB sertifisert 30.000 hard- og programvareprodukter for industriell IT.
Nylig inngikk de en allianse med Accenture, Intel og Microsoft for å lage løsninger for en bedre kobling mellom styrings- og kontrollsystemer og administrative systemer.