KRAFT

Bruker 100 millioner på saltkraftverk

Saltkraftverk kan bygges i fri luft eller under bakken ved utløpet av elver i havet. Den beste plasseringen er ved eksisterende vannkraftverk, der det allerede finnes infrastruktur. Illustrasjon.
Saltkraftverk kan bygges i fri luft eller under bakken ved utløpet av elver i havet. Den beste plasseringen er ved eksisterende vannkraftverk, der det allerede finnes infrastruktur. Illustrasjon. Bilde: Statkraft
Jannicke Nilsen
3. okt. 2007 - 09:33

Statkraft har nå formelt besluttet å bruke 100 millioner kroner på å bygge et pilotanlegg for saltkraftverk ved anlegget til papirmasseprodusenten Sødra Cell på Hurum utenfor Oslo.

Målet er at verdens første komplette saltkraftverk skal stå ferdig til sommeren, senest ved utgangen av 2008.

En start

Pilotanlegget skal bare produsere nok strøm til å holde liv i tre-fire panelovner, men Statkraft har tro på at pilotanlegget bare er starten på noe mye større.

- Mulighetene for energiproduksjon basert på saltkraft i Norge ligger rundt 12 TWh, det vil si inntil en tredjedel av privatforbruket i Norge. Vi har tro på at vi kan utvikle teknologien til noe mer enn bare et pilotanlegg, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft.

På verdensbasis er det tekniske potensialet for saltkraftproduksjon anslått til cirka 1600 TWh, hvorav 200 TWh i Europa.

Membranforskning

Membran er en svært viktig komponent i saltkraftproduksjon. Et av de viktigste svarene Statkraft håper pilotanlegget på Hurum kan gi, er hvordan membranen kan utvikles til å tåle større trykk.

Saltkraftprosessen foregår ved at flere kamre med saltvann- og ferskvann plasseres side om side, med en membran som skille. Ferskvannet vil automatisk forsøke å blande seg med saltvannet, og trykket som oppstår når ferskvannet vil over til saltvannet "fanges opp" av membranen. Det er denne "blandingsviljen" som skaper energi. Trykket kan ledes ut gjennom en turbin som driver en generator.

Unike egenskaper

- Utfordringen er å ha en membran som kan være så stor at det virkelig blir store mengder kraft av det. Membranen skal fange opp trykket uten å revne, samtidig som det skal slippe igjennom ferskvann, men holder saltvannet på plass. Membranen må ha en rekke egenskaper du må ut i naturen for å finne maken til, sier Fjerdingstad.

Statkrafts innovasjonsavdeling har reist på kryss og tvers rundt om i verden for å finne slik membranteknologi, og Statkrafts planer har allerede fått mye oppmerksomhet i internasjonale fagmiljøer og fagpresse.

Infrastruktur

Saltkraftproduksjon kan foregå langs kysten hvor det både er tilgang til ferskvann og saltvann.

Årsaken til at pilotanlegget plasseres ved Sødra Cells fabrikk i Hurum, er at det tillegg til tilgang på vann, allerede er god infrastruktur på plass, samt at det ligger nært Statkrafts innovasjonsavdeling i Oslo.

Saltkraft er en fornybar og miljøvennlig teknologi som krever relativt små inngrep i naturen sammenlignet med en del annen fornybar energiproduksjon. Vannkraft og vindkraft som krever blant annet store arealer og magasinering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.