OLJE OG GASS

Bruker gamle brønner på nytt

Anders J. Steensen
12. okt. 2009 - 12:44
Vis mer

Nær fem år har det tatt å utvikle TTRD, Through Tubing Rotary Drilling.

Det er en teknologi som tillater StatoilHydro å bore nye sidestegsbrønner fra eksisterende produksjonsbrønner som er på havbunnen.

Tidligere er dette blitt gjort på enkelte brønner på faste installasjoner.

Mer olje

Formålet med TTRD er å kunne gå inn i eksisterende brønner, bore nye sidesteg som kan retningsbestemmes inn i lommer i reservoaret slik at det er mulig å hente ut mer olje på en billigere måte.

TTRD er en viktig del av StatoilHydros målsettinger for å ta ut så mye olje som mulig fra de eksisterende feltene på norsk sokkel.



Ønsker enklere fartøy

Selve teknologien er utviklet for å kobles til undervannsbrønner, noe som gjør at operatøren på feltet er avhengig av å bruke flyttbare boreinnretninger.

Slik utstyret er konstruert er det mulig å kunne utruste enklere fartøyer enn store borerigger for å gjennomføre borekampanjer med TTRD, noe som er viktig for få ned kostnadene ved boring.

I dag ligger kostnadene med alle utgifter dekket for store borerigger på nærmere fem millioner kroner dagen.



Samarbeidet med FMC

Teknologien er utviklet i nært samarbeid med FMC, som har utviklet selve brannsikringsutstyret som settes på brønnhodet. StatoilHydro har vært med på å finansiere utviklingen.

TTRD er testet ut på Åsgard med stort hell.

– Teknologien gir oss muligheter til å ta ut olje vi eller ikke ville fått fatt i. dette gir oss en god forretningsmulighet, sier leder for boring og brønn ved StatoilHydros driftssenter på Stjørdal, Terje Rognan.

StatoilHydro regner med at boreoperasjonen på Åsgard ga en merverdi på 1,4 milliarder kroner.



Nytt marked

TTRD er spesialdesignet for å operere på undervannssystemer.

– Teknologien gir et helt nytt marked for brønnintervensjon på undervannsfelt. markedet er stort og vokser. I dag kommer rundt 40 prosent av vår produksjon fra undervannsfelt. Antallet brønner er rundt 500, forteller Rognan.

På dypt vann

Olje og gassproduksjonen trekkes stadig ut på dypere vann og antallet undervannsbrønner er stadig stigende.

Dagens TTRD-utstyr er beregnet til å kunne settes på dyp ned til 500 meter. En stor del av verden undervannsfelt ligger enda dypere.

Utenfor Vest-Afrika og Brasil ligger mange felt på områder fra 800 meter til 3000 meters havdyp. I Norge er det dypeste feltet Ormen Lange med sine 1100 meter.



Holde produksjonen

En av de store utfordringene når det gjelder undervannsbrønner er at produksjonen avtar raskt, ofte med hele 40 prosent etter et år. I motsetning til faste installasjoner har ikke undervannsfelt fast boreinnretning for å drive brønnvedlikehold.

Hittil har det derfor vært nødvendig å leie inn store tunge borerigger for å gjennomføre boreoperasjonen på eksisterende brønner (såkalt brønnintervensjoner).

StatoilHydro, som er en av verdens største operatører på undervannsfelt, har lagt ned mye utviklingsarbeid i å komme fram til verktøy som kan forenkle og gjennomføre slike operasjoner billigere.

Både lett brønnintervensjon og TTRD er slike verktøy som kan utføres fra enklere enheter.



Henter inn anbud

StatoilHydro vil gå ut allerede i høst for å prekvalifisere eventuelle tilbydere av slike mindre spesial fartøy.

Både Odfjell Drilling, Subsea 7, Akers Solutions og Island Offshore har eller har underbygging fartøy som kan gjennomføre slik oppdrag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.