Et havari i en transformator på Ullevål sykehus satte ett av nødaggregatene ved landets største sykehus på en prøve i vår. I snitt har Ullevål strømbrudd en gang i året.
Nå skal to nye aggregater sikre forsyningen til sykehuset. Tre gamle aggregater pensjoneres.
– Vi fikk ett nytt aggregat i sommer og får ett nytt ved årsskiftet. Det gjør at vi får bedre kapasitet og flere pasienter kommer inn under nødstrømsdekningen, sier Gunnar Rolland, fagsjef for elkraft ved Ullevål Universitetssykehus.
Les også:
Investert mye i ny nødstrøm
I 2003 hadde halvparten av sykehusene i Norge for dårlige nødløsninger ved strømbrudd, ifølge en kartlegging Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) gjennomførte. Ullevål er ett av sykehusene som etter det har investert mye i nødstrøm siden den gang.
I år er 25 millioner kroner investert i nye aggregater, og UPS-batterier som sørger for at det er stabil strømforsyning til kritisk infrastruktur.
En rekke medisinske apparater er ømfintlige for større variasjoner i spenningen. Når det gjelder intensiv pasientbehandling er det et krav om uavbrutt strøm. Batteriene sikrer jevn forsyning.
Gamle aggregater har ikke sviktet
Nå har sykehuset stort sett aggregater som er ti år eller nyere. De eldste er fra 1985 og står klar i køen for oppgradering.
– Vi har ikke hatt svikt på gamle aggregater enda, men det er klart at pakninger og fôringer blir gamle og da vil påliteligheten gå ned, sier Rolland.
Totalt 12 nødaggregater sørger for at hele sykehuset aldri vil stå fullstendig uten strøm. I 2003 måtte fire pasienter måtte holdes i live med manuell pustehjelp fordi et aggregat sviktet ved Ullevål, men det hører til sjeldenhetene.