BRUER

Bruovervåking blir eget universitetsfag på OsloMet

Den nye videreutdanningen «Structural Health Monitoring (SHM)», er relevant for fagfolk som prosjekterer store og komplekse bruer og bygninger, eller jobber med deteksjon av skader på slike byggverk.

Illustrasjonsbilde av brua over Saltstraumen i Nordland.
Illustrasjonsbilde av brua over Saltstraumen i Nordland. Foto: David Mark, Pixabay.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. sep. 2020 - 16:46

Den nye videreutdanningen gir kunnskaper om hvordan konstruksjonens tilstand kan overvåkes automatisk med dataprogrammer, analysemetoder, sensorer og bruk av standarder, såkalt «structural health monitoring procedures».

Videreutdanningen er skreddersydd for ingeniører med bachelor- eller mastergrad i bygg, konstruksjon eller maskinteknikk, og som jobber innen bygg og anlegg, offentlige etater eller i konsulentselskaper. Emnet er spesielt relevant for dem som jobber med samferdsel og infrastruktur.

Etter å ha tatt videreutdanningen sitter man igjen med kunnskaper og ferdigheter som kan brukes helt konkret i overvåking av bygg og konstruksjoner.

Ved fremtidig skredsikring kan Forsvaret komme til hjelp. Bildet er tatt i 2021 under opprydning og undersøkelser etter leirskredet i Gjerdrum.
Les også

Skredsikring: Nå kan Forsvaret komme til hjelp

Satser på videreutdanning

De første studentene begynner våren 2021, og det blir løpende opptak til videreutdanningen i perioden 15. oktober til 1. desember 2020.

– Vi er glade for at vi nå kan tilby utdanninger utover de tradisjonelle bachelor- og masterstudiene, sier instituttleder Hallgrim Hjelmbrekke ved Institutt for bygg- og energiteknikk.

– Vi retter våre videreutdanninger mot de som allerede er i jobb, og som ønsker mer dybdekunnskap i sitt arbeidsområde.

– Vi tilbyr nå et samlingsbasert emne på 10 studiepoeng som er svært relevant for dem som jobber i byggenæringen, og vi håper at mange benytter anledningen til å heve sin kompetanse, sier Hjelmbrekke.

Det nye deltidsstudiet er en kombinasjon av forelesninger og selvstudium.

Sivile og militære forskningsaktører må samarbeide tettere, skriver Forskningsrådet, FFI og NSM i et innspill til en stortingsmelding om forskningssystemene. Bildet viser FFI-forskning på droner.
Les også

Ønsker tettere samarbeid mellom sivil og militær forskning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.