MARITIM

BT: Det vil koste 12 milliarder kroner å reparere KNM Helge Ingstad

Tilstandsrapporten offentliggjøres onsdag.

Det blir billigere å bygge ny fregatt enn å reparere den gamle, ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til.
Det blir billigere å bygge ny fregatt enn å reparere den gamle, ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til. Foto: Eirik Helland Urke
13. mai 2019 - 18:45
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) om bord på Kystvaktskipet KV Bjørnøya i Oslofjorden.
Les også

Nye fregatter: – Veldig mange har meldt seg

Kostnadene for å reparere fregatten KNM Helge Ingstad vil være over 12 milliarder kroner, ifølge dokumenter fra Forsvarsmateriell som BT har fått tilgang til.

«Kostnadene for å reparere fregatten vil være mer enn 12 milliarder kroner. Å bygge nytt vil være lavere», står det i dokumentene Bergens Tidende har lest.

Forsvarsmateriell har utarbeidet en rapport som viser hva kostnadene ved å reparere fregatten vil beløpe seg til. Eksterne og interne eksperter har vært med på å vurdere skadene, og rapporten skal etter planen legges fram onsdag.

Det kostet 4,3 milliarder kroner å anskaffe fregatten. Det er ikke kjent hva en ny vil koste, men i dokumentene fra Forsvarsmateriell påpekes det at det er langt dyrere å bygge kun én fregatt i stedet for å bygge flere.

For omtrent ett år siden ble det gjort kjent at byggingen av radar på Gyrihaugen var blitt skrinlagt. Årsaken var nye tester som viste at den ville forstyrre andre anlegg «i tilstøtende områder».
Les også

Brukte millioner på vei som ble stanset: Dette har Forsvarsmateriell gjort for å unngå lignende tabber

Bare det å sikre, heve og transportere ulykkesfregatten har til nå kostet 726 millioner kroner, ifølge årsrapporten for 2018 fra Forsvaret.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i november i fjor. Skipet ble liggende i fjæresteinene nord for Stureterminalen i Øygarden i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

Kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell ønsker ikke å kommentere saken overfor BT.

Naval Groups første FDI-fregatt til det greske sjøforsvaret, «HS Kimon», under bygging ved verftet i Lorient i Frankrike.
Les også

Fransk verftsgigant: – Perfekt tilpasset Sjøforsvarets behov

– Det inviteres til pressekonferanse onsdag der tilstandsrapporten blir presentert. Før den tid gis ingen kommentarer, skriver hun i en melding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.