OLJE OG GASS

Burde Statoil ta så høy risiko?

Eksperter forventer debatt rundt hvilken risiko Statoil tar internasjonalt.

Statoil er til stede i over 36 land. Nå etterlyses en debatt rundt hvillken risiko selskapet bør ta.
Statoil er til stede i over 36 land. Nå etterlyses en debatt rundt hvillken risiko selskapet bør ta. Bilde: Statoil
18. jan. 2013 - 12:04

Statoil driver virksomhet i over 36 land, hvorav mange av dem regnes som høyrisikoland.

Algerie er regnet som et av de mest risikable landene som Statoil opererer i. Allerede da Statoil startet opp aktivitetene i landet for ti år siden, ble den personellmessige risikoen regnet som høy.

Professor Ole Andreas Engen ved Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger mener likevel hendelsene i Algerie ikke var en ulykke som ventet på å skje.

Les også: En Statoil-ansatt i sikkerhet

Umulig å forutsi

– Slike hendelser er umulig å forutsi. Statoil har hatt en internasjonaliseringsstrategi siden 90-tallet, som også er godkjent av norske myndigheter. Det er en samlet oppfatning at Statoil skal videreutvikles internasjonalt. Det innebærer  i seg selv en risiko, sier Engen.

Han påpeker at det er en kalkulert risiko som selskapene tar ved å gå inn i høyrisikoland som Algerie.

Les også: Lund: – En ekstrem påkjenning for våre ansatte

Forventer debatt

– Risikoen som selskapene tar innebærer at man prøver å være forberedt på slike situasjoner som selskapet nå er i. Spørsmålet er om et oljeselskap bør ta så høy kalkulert risiko får å få inn den profitten man vil ha, sier Engen.

Professoren sier at han nå forventer en offentlig debatt rundt hvilken risiko Statoil bør ta.

– Det bør være en diskusjon i Norge og i Statoil. Det er et oljeselskap som er tuftet på norsk grunnrente og som den norske stat har en stor eierandel i. Jeg forventer en debatt rundt utenlandsengasjementet i et risikoperspektiv. Tidligere har man diskutert korrupsjon og politiske regimer. Nå bør man diskutere det ut i fra et menneskelig sikkerhetsperspektiv.

Les også: Slik fungerer Statoils In Amenas-anlegg

Ingen kritikk på håndtering

Han understreker at Statoil har håndtert saken etter beste evne.

– Det er ingen kritikk å gi så langt for måten de har håndtert krisen på, sier professoren.

Uttalt floskel

Etter at Helge Lund overtok som konsernsjef har det vært et uttalt mål om å redusere den politiske risikoen og heller ta større teknologisk risiko. Engen mener dette kan virke som en floskel.

– Det er en uttalt strategi som mer eller mindre er en floskel. De tar både politisk og teknologisk risiko. Det er en annen type risiko å drive skiferoljeutvinning i USA enn oljeutvinning i Namibia. Men så lenge man er inne i politisk ustabile regimer, er dette også en risiko man må beregne, sier Engen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vil ikke endre strategi

Indra Øverland, leder for energiprogrammet til Nupi (Norsk utenrikspolitisk institutt) tror Algerie-saken vil skape debatt om hvilken risiko Statoil tar, men han ser ikke helt hva som vil komme ut av den.

– Det er en dramatisk og tragisk hendelse, men jeg tror den er vanskelig å trekke konklusjoner fra den for selskapets generelle satsninger.

Han tror ikke Statoil kommer til å revurdere selskapets globale strategi som en følge av terroraksjonen.

– Selskapet kommer nok til å revurdere mange av sine sikkerhetsrutiner, og de kommer kanskje til å revurdere deres tilstedeværelse i Algerie. Men at dette ene angrepet skal være grunnlag for å vurdere aktiviteten til en bedrift med over 30.000 ansatte over hele verden, har han lite tro på, sier han

Han henviser til at det er en fare for terrorisme overalt, også i London, New York og Oslo. Det er også en mulighet for terrorangrep mot norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen og på land i Norge.

Statoil er allerede forsiktige

Først dersom situasjonen skulle endre seg systematisk over tid, og det skulle komme flere terrorhendelser mot norskeide olje- og gassanlegg i utlandet, kan det blir en helomvending i selskapets strategi.

Øverland mener at Statoil på mange måter har vært forsiktige i deres internasjonale satsing, sammenliknet med mange andre oljeselskaper.

– I Irak har de vært tilbakeholdne og forsiktige sammenlignet med andre. DNO har for eksempel vært mer offensive, sier han.

Skulle Statoil vært enda mer forsiktige i utenlandssatsingen, måtte de omtrent kun holdt seg til Norge og Nord-Amerika, ifølge Øverland.

Alle forholdsregler tatt

Høyres energipolitiske talskvinne, Siri Meling, sier til Teknisk Ukeblad at Statoil tilsynelatende har tatt alle forhåndsregler som er nødvendige.

– Det faktum at det ligger en militærleir like ved anlegget og at det er væpnede vakter, viser at Statoil er svært klar over hvor de er i verden. De har nok tatt alle forhåndsregler nødvendig. Jeg regner med at de i etterkant, sammen med BP og algeriske myndigheter, vil gå gjennom hendelsesforløpet og trusselvurderingene, sier Meling.

Risiko kan endre seg

Hun mener det bør være opp til hvert enkelt selskap hvor de ønsker å etablere seg.

– Vi må ha tillit til at de foretar skikkelige vurderinger i forkant av etableringen. Det er helt klart risiko tilknyttet, men dette vil være en kontinuerlig vurdering. Investeringer innen energi er ofte langsiktige, og trussel- og risikobildet kan endre seg over tid. At Statoil nå sender hjem alt personell fra øvrige anlegg i Algerie viser at de er svært opptatt av sikkerhet.

Siden 2000 har Statoil gått inn i land som Ghana, Mosambik, Tanzania, Kasakhstan, Surinam og Turkmenistan. Selskapet er også interessert i områder som Myanmar og har etablert kontor i Turkmenistan.

Les også:

De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene

Norge på fjerdeplass i oljeleting

Statoil leier 1000 togvogner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.