MASKINER & UTSTYR

Bygde om 35-tonns gravemaskin til elektrisk drift

Går på nettstrøm.

Nasta er fornøyd med det den elektriske 35-tonneren har levert så langt på byggeplassen på Biri. Fra venstre Egil Koch (Nasta Utleie – maskineier), Jan Ivar Ibsen og Andreas Haugstuen (Nasta Spesialproduksjon, Eldar Vågan og Tom Johansen (adm. dir. Nasta)…
Nasta er fornøyd med det den elektriske 35-tonneren har levert så langt på byggeplassen på Biri. Fra venstre Egil Koch (Nasta Utleie – maskineier), Jan Ivar Ibsen og Andreas Haugstuen (Nasta Spesialproduksjon, Eldar Vågan og Tom Johansen (adm. dir. Nasta)… Foto: Jannike Vestrum Hansen/Nasta
5. juni 2019 - 16:37

En ombygd Hitachi gravemaskin har bidratt til å senke utslippene fra byggeplassen til det kommende Biri omsorgssenter i Gjøvik. Etter at dieselmotoren ble byttet ut med elektrisk motor hos anleggsmaskinleverandøren Nasta i Larvik, er gravemaskinen blitt verdens første utslippsfrie gravemaskin til bruk på byggeplass, forteller administrerende direktør i Nasta AS, Tom Johansen.

Etter at denne saken ble publisert, har imidlertid Veier24 blitt gjort oppmerksom på at den nå nedlagte maskinprodusenten Brøyt hadde en elektrisk, kablet gravemaskin som ble brukt i tunneler, allerede på 1970-tallet.

Det var Gjøvik kommune som fikk ideen, forteller Johansen til veier24, og så har prosjektet fått økonomisk støtte fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova, slik at Nasta nå kan leie ut maskinen til Gjøvik kommune i anleggsperioden.

Gravemaskinen har ikke batteri, men er koblet til nettstrøm via kabel. Det har både fordeler og ulemper.

En Hitachi-graver er blitt bygd om til helelektrisk drift via kabel. <i>Foto:  Alexander Rostad/Gjøvik kommune</i>
En Hitachi-graver er blitt bygd om til helelektrisk drift via kabel. Foto:  Alexander Rostad/Gjøvik kommune

– Den egner seg nok best til stasjonære prosjekter. Kabelen veier 1,2 tonn, og den er avhengig av en trafostasjon, så gravemaskina må kunne operere innenfor de 100-150 meterne kabelen måler. Men det er teknisk sett en enkel løsning, og så lenge det er nettstrøm tilgjengelig kan den være i drift hele dagen, sier Johansen.

Han forteller at gravmaskina har fungert veldig godt de to ukene den har vært i drift på byggeplassen på Biri.

Gravemaskina «Eldar» som den ble døpt mandag, under en seremoni ledet av gudfar Eldar Vågan fra Vazelina Bilopphøggers, blir ikke den siste elektriske gravemaskina Nasta kommer til å levere.

– Det er allerede flere kunder som har vært i kontakt om lignende prosjekter, og vi er i ferd med å levere to gravemaskiner til ombyggingen av Olav 5 gate i Oslo til miljøgate. Der skal byggeplassen være 100 prosent utslippsfri, og vi leverer en maskin som går på nettstrøm, og en som kombinerer nettstrøm med batteridrift, sier Johansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.