Hans logikk er sterkt preget av ønsket om at gassen sendes utenlands hvor andre kan gjøre seg nytte av den på en for ham bedre måte. Men hvis vi kikker etter i sømmene hva gassen brukes til, vil herr Killingland bare konstatere at mye av gassen går til strømproduksjon.
Naturvernforbundet har i de siste ti årene gått inn for høyere strømpris i Norge. Det er ikke lenger enn et år siden deres formann Erik Solheim gikk ut i mediene og ønsket seg nettopp det. Hans visjon var at høy pris ville føre til at strømforbruket gikk ned og presset på å legge nye vassdrag i rør skulle forsvinne. Lenger bort fra vår realistiske verden kan man ikke komme.
Høyere strømpris vil gi opphav til flere krav om utbygging fordi lite lønnsomme utbygginger blir lønnsomme. Når man i tillegg eksporterer kraften til utlandet for å tjene mest mulig her hjemme, sier det seg selv at målsettingen om å bruke mest mulig miljøvennlig oppvarming i de tusen norske hjem, er en fiasko. Den miljøvennlige strømmen får andre glede av. Å sammenligne elektrisk oppvarming med å bruke indrefilet til hundemat, er et hån mot alle som bare har elektrisk oppvarming.
Killingland fabulerer litt om hvorledes vi skal redusere strømforbruket i boliger og det er ikke noe nytt med det. Nattsenking og varmepumpe har vært på programmet i nærmere ti år, mens det nye revolusjonerende er vannbåren fjernvarme. Flott. Men som vanlig i denne diskusjonen er det ikke nevnt et ord om hva man skal fyre med. Varmen kommer ikke av seg selv.
I Bergen har vi nå tatt i bruk et fjernvarmeanlegg basert på avfallsforbrenning. Det paradoksale er at en av de mest kritiske til anlegget er Miljøvernforbundet (MJF) med herr Oddekalv i spissen. Det er ikke mer enn et halvt år siden han skrev i Bergens Tidende at MJF jobbet hardt for å få nedlagt anlegget. Jeg vet ikke hva anlegget har kostet inkludert røropplegget inn til byen, men jeg tipper over en milliard. Denne energiutfoldelse fra MJF står i sterk kontrast med det som er god latin fra Olje- og energidepartementet med herr Steensnæs i spissen. Der går de inn for å bruke fjernvarme som fremtidens energikilde. Også her uten å si fra hvor energien skal komme fra. Men en aktuell energikilde må være å legge gasskraftverket inne i en by som Bergen eller Stavanger. Det vil kunne varme opp det meste av byen på vinteristid med spillvarme som ellers går til kråkene.
Killingland nevner elektrisk vippe i sitt innlegg. Vippe hadde mine besteforeldre ,og den ga klar beskjed når strømtaket var nådd. Da ble det helt mørkt en stund. HiTech-apparatet de hadde var en AGA radio anno 1945. Den tålte nok strømbruddet. Dagens mange el-dingser i de tusen hjem tåler ikke det. Wattmeteret kom i 60-årene og var et nyttig amperemeter som grovt indikerte strømforbruket.
Gasskraftverket er kommet for å bli. Det er bare et tidsspørsmål for anleggstart. Jo-jo-prisen vi har på strømmen vil nok være til hinder for oppstart. Men et skikkelig tørrår sammen med nedlegging av gamle kraftverk i utlandet, vil tvinge frem verkene her i landet på sikt.
Arne Kristian Knudsen