BYGG

– Bygg som mistet tak under stormen er for dårlig dimensjonert

Norske bygg skal tåle slikt vær, sier RIF-ekspert.

 Alle bygg som tilfredsstiller norske byggekrav skal tåle ekstremvær, ifølge RIF-ekspert Øystein Løset.
Alle bygg som tilfredsstiller norske byggekrav skal tåle ekstremvær, ifølge RIF-ekspert Øystein Løset. Bilde: Ina Steen Andersen
14. jan. 2015 - 13:51

Ekstremværet på Vestlandet har så langt rammet en god del større og mindre bygg, og har allerede ført til over tusen skademeldinger.

Natt til tirsdag blåste store deler av tribunetaket på fotballarenaen i Ålesund av. Tidligere har NRK meldt om et helt nytt bolighus som fikk taket revet av, og barnehage.no skriver om stengt barnehage utenfor Bergen på grunn av løse takplater som ligger like ved.

Men selv om stormen "Nina" ble kraftigere enn forventet, bør byggene tåle påkjenningen, ifølge RIF-ekspert Øystein Løset.

– Alle bygg som tilfredsstiller norske byggekrav skal tåle været vestlendingene har opplevd nå, sier han

Skal tåle orkan

Det sterkeste vindkastet målt under "Nina" i helgen var på Eigerøya i Rogaland. Der ble vinden målt til 45,6 meter per sekund. Til tross for at vindstyrkene tilsvarer orkan, sier Løset byggene skal tåle det.

– Bygg som føres opp i den delen av landet skal tåle vindstyrker helt opp til 49 meter per sekund, sier han.

Og viser til at de ulike delene av landet har ulike vindkart som sier hvor mye vind byggene skal dimensjoneres for å tåle.

– Det er helt klart at de byggene som får skader, enten i bærekonstruksjon eller på takplater, er for dårlig dimensjonert eller for dårlig utført. Bygg på Vestlandet og Sørlandet skal tåle godt over orkan styrke og burde kunne stå uberørt i de vindforholdene vi har hatt.

Les også: Nå kan du få teste hvordan det er å bo i et nullhus

Strengere krav

Etter nyttårsorkanen i 1992 kom det inn over 40.000 skademeldinger. Orkanen, som ga bygningsskader for 1,3 millarder kroner, førte til en grundig gjennomgang av daværende byggeregler, og en kraftig innskjerping av kravene.

– Vi gikk gjennom alle 40.000 skader og lagde et oppdatert vindkart som satte standard for dimensjonering av bygg i hele landet, sier spesialrådgiver Olav Berge i Direktoratet for byggekvalitet.

Han sier i likhet med Løset at bygg satt opp etter norsk standard skal tåle vindstyrkene på Vestlandet den siste tiden.

– Alle bygg som settes opp skal dimensjoneres for topografien der de står. Bygg på Vestlandet og Sørlandet skal dermed tåle vindstyrkene som oppstod i helgen, sier han.

Les også: Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Forventer mer vind

Tydelige klimaendringer de siste årene gjør at vindkartene som eksisterer i de ulike landsdelene stadig vurderes.

– Vi ser jo at det blir et stadig hardere vær, og justerer byggekravene utfra det. Dersom meterologiske data tilsier det, kommer derfor byggverk til å måtte dimensjoneres for å tåle mer vind i fremtiden enn hva de gjør nå, sier Berge.

Men legger til at man alltid må forvente noen skader når vindstyrkene blir store.

– Uansett hva man gjør er det ikke mulig å bygge seg bort fra alle skader. At skadeomfanget ikke er større enn det er etter "Nina" kan jo tyde på at kravene som kom i etterkant av 1992-orkanen har hjulpet, sier han.

Les også:

«Det rosa palasset» påført store skader av E18

1. januar blir Oslo 37 centimeter høyere

«Fjordby» utenfor Oslo skal romme 150.000 mennesker  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.