BYGG

Bygg vil ikke ha kvinner i lederprogram

Joachim Seehusen
13. nov. 2006 - 08:00

Byggekostnadsprogrammet sliter med å få deltakere til et program for utvikling av kvinnelige ledere.

Da ideen ble lansert i sommer snakket arrangørene om 20 deltakere. To uker før påmeldingsfristen er kun 9 påmeldt.

Mangler tre

Marit Støre Valen, førsteamanuensis ved NTNU, sier de må ha 12 deltakere for i det hele tatt å dra igang Kunnskapsringen.

En Fafo-rapport fra mars i år viser at ledere i byggenæringen ikke tror kvinner vil tilføre noe innen kompetanse, kreativitet eller produktivitet. Derimot tror de kvinner vil tilføre noe på arbeidsmiljø.

– Hvis arbeidsmiljø er noe mer enn kaffekoking, må det også få betyding for de tre andre områdene, fastslår Egil Skavang som er leder i Byggekostnadsprogrammet.

Byggekostnadsprogrammet bidrar med sekshundretusen kroner til kvinneprogrammet, mens prosjektet i sin helhet har et budsjett på snaue fem millioner kroner. Bedriftene som deltar må betale en deltageravgift på 30 000 kroner. Kvinnene som deltar skal være plukket ut av ledelsen i egen bedrift.

Kvinner ikke verdt å satse på

– Det er nok en viss frykt for rødstrømper, sier en oppgitt Støre Valen. Hun forteller at mange bedrifter stiller spørsmål ved om utvikling av kvinnelige leder er verdt å satse på.

Skanska har meldt seg med tre yngre kvinner, Norconsult og Multiconsult er også med. Alspan Viak og Sweco Grøner vurderer fortsatt om de skal være med mens NCC har trukket seg etter å ha vært påmeldt, forteller Støre Valen.

Overraskelse

Pål Syse, konserndirektør for Human Resource i Skanska, er overrasket over den lave interessen. Skanska har meldt på tre kvinner og stiller med en mentor for nettverket.

– Vi trodde ikke vi kunne få med flere, det skal jo ikke være et rent Skanska-program. Etter intern utlysning fikk vi 12 søkere, forteller Syse. – Det er jo et spennende program med deltakere både fra rådgivere, byggherrer og entreprenører. Det fører til utveksling av erfaring mellom bransjer. Vi ønsker at våre kvinnelige ledere skal ha et nettverk, det er langt flere nettverk tilgjengelig for menn. Vi har prioritert dette fremfor andre tilbud, og jeg er overrasket over den lave interessen, sier Syse.

Gjør det bedre selv

– Det er konkurranse om arbeidskraften og vi foretrekker å legge eggene i NCC-kurven, sier Øyvind Kvaal, informasjonsdirektør i NCC. Kvaal forteller at NCC har kvinnelige ledere på alle nivåer, tre stykker i toppledelsen.

– Vi har et eget opplegg for å rekruttere kvinnelige ledere. Når vi gikk gjennom dette programmet så vi at det ikke passet for oss. Vi gjør det bedre selv, fastslår NCC-direktøren.

Kunnskapsringens mentorprogram vil starte i januar /februar 2007. Da skal kandidatene settes sammen med en mentor som matcher deres utfordringer og ståsted. Her vil de gjennom profesjonell veiledning ha mulighet til å utvikle en relasjon som kan gi inspirasjon og læring begge veier. Det er kandidatenes muligheter til å utvikle seg som leder som er hovedfokus.

Frem mot mars 2008 vil det være seks samlinger hvor mentorer og kandidater går igjennom flere typer program. Mentor/kandidat-parene vil også ha månedlig kontakt gjennom hele perioden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.