BAK NYHETENE

Byggåret på TU.no: Miljøframskritt innen betong, ombruk støter på store praktiske problemer

I en serie analyser i romjula ser vi på hva som fanget lesernes oppmerksomhet i 2019.

Prosjektleder Håvar Haugen Espelid har fått tak i brukte fasadeplater til ombruksbygget Entra jobber med i Oslo.
Prosjektleder Håvar Haugen Espelid har fått tak i brukte fasadeplater til ombruksbygget Entra jobber med i Oslo. Foto: Knut Bjørheim
27. des. 2019 - 09:01

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

2019 har vært et år hvor vi har fått glimt av store muligheter for byggebransjen til å kutte utslippene av klimagasser. Bygg er en ganske betydelig kilde til utslipp, særlig i anleggsperioden. Mange av artiklene våre gjennom året har derfor satt søkelyset nettopp på hvordan disse utslippene kan gå ned.

TU har svært mange lesere som er opptatt av bygg, og dette er en av de tre store sektorene som rekrutterer abonnenter til TU Ekstra. 

I løpet av 2019 har vi publisert nær 500 byggrelaterte artikler på TU.no. 

Framskritt for betongarmering

En av de aller mest spennende nyhetene vi har brakt på TU.no i år, stammer fra Sintef-miljøet i Trondheim. Siden 2016 har Harald Justnes brukt det meste av tiden sin på å få betong og aluminium til å slutte å krangle. Målet er kunne bruke aluminium som armering i betong. De største utfordringene er nå løst. Nå er det bare uforutsette resultater av fullskalatester som kan velte prosjektet, ifølge forskningslederen.

Hva betyr dette? For klimagassutslippene fra byggebransjen kan forbedringen bli dramatisk: Bruken av sement, som er bindemiddelet i betong, kan omtrent halveres. Siden sement står for mesteparten av CO2-utslippene i betongbransjen, kan utslippene ifølge regnestykkene kuttes med 80 prosent. Betongproduksjon står i dag for fem til sju prosent av verdens klimagassutslipp.

Ombruk

TU.no har også satt søkelys på ombruk i byggebransjen det siste året. Under Norwegian Tech Awards, som TU Media arrangerer, ble Entra vinneren av byggprisen for sitt ombruksprosjekt i Oslo.

Men ombruk er ikke bare enkelt, selv om det sparer ressurser. En av sakene våre som ble mest lest av abonnentene i år, løftet fram problemet med at regelverket i stor grad sperrer for ombruk.

Regelverket er ikke tilpasset ombruk. Det er mye vi må takke nei til fordi det ikke tilfredsstiller dagens tekniske forskrifter, eller fordi det ble produsert før dagens sertifiseringsordninger ble innført, sier Håvar Haugen Espelid, prosjektleder i Entra og ansvarlig for prosjektet som vant byggprisen under Norwegian Tech Awards.

Ombruksgründer Martin Eid mener det er sjokkerende hva entreprenørene kaster. Han etablerte ombruksbedriften Resirqel i 2013. På oppdrag for Direktoratet for byggkvalitet har Eid med flere fra Resirqel levert en rapport om mulighetene for ombruk i dagens Bygg-Norge. De konklusjonene har vi naturligvis fulgt opp på TU.no, og prosjektleder Lasse Kilvær mener at Norge kan bli verdensledende på ombruk.

Inneklima

Bygg handler ikke bare om perioden der bygget reises. For brukerne er det langt viktigere hvordan bygget fungerer etter at det er tatt i bruk. Her er inneklima en evig kilde til konflikter og utfordringer. Den aller mest leste, byggrelaterte saken blant abonnentene våre i år, har vært saken om hvorvidt vi må akseptere høyere CO2-verdier innendørs. Byggforsker og sivilingeniør Carsten Rønning mistenker at vi rett og slett ventilerer oss syke.

– Når man varmer opp kald uteluft, senker man samtidig den relative luftfuktigheten. Tørr luft kan ha mye verre konsekvenser enn et litt forhøyet CO2-nivå, sier Rønning til TU.no. Vi sitter selv i lokaler hvor vi ofte kan måle lav luftfuktighet.

Prosjektene som trøblet

Selv om nye, spennende muligheter er svært godt lesestoff, er det ikke til å komme forbi at dype konflikter i byggprosjekter også er interessant og viktig for TU.no å fortelle om. Vi skal være med både på oppturen og nedturen. Historien om den positive bunnlinja som ble til konkurs hos entreprenøren der alle ansatte sluttet i løpet av én måned, er den mest leste av våre faste artikler som tar for seg de siste konkursene i bransjen.

Byggeprosjektet der grunnmuren viste seg å være pill råtten ble naturligvis også mye lest. Et annet prosjekt som gikk galt, var oppdraget til knapt 400.000 som rådgivningsfirmaet Sweco tok på seg. Det endte med at selskapet måtte betale 10 millioner kroner i erstatning på grunn av feil ved en trykksatt tank. Ingen hadde tenkt på at trykket i tanken ville virke som en nedadgående last, slår dommen fast.

Hvor bred skal en parkeringsplass være? Bred nok til å åpne dørene på begge sider, konkluderer retten i striden mellom utbygger og boligkjøper i Trondheim. Sintef Community (tidligere Sintef byggforsk) anbefaler en bredde på parkeringsplasser på 2,5 meter fra malingstrek til malingstrek. Saken endte med et forlik og rettssaken ble avlyst.

Mest leste byggsaker totalt

Her er en oversikt over byggsakene som ble mest lest samlet sett. Denne oversikten skiller seg litt fra hva abonnentene leser. Ikke minst vil saker som har fått spredning via for eksempel Sol.no, Startsiden, Facebook eller MSN.no fort havne øverst på denne lista.

  1. Flyttet sluket én meter – ble saksøkt av naboen
  2. Veggene løsnet og glassplater falt ned. Nå må kjøpesenter fra 2010 bygges om for 200 millioner
  3. Klart for fjerde runde i retten etter milliontabbe med drill
  4. Grunneier nekter Fornebubanen tilgang til tomt: – Vi kjemper imot med nebb og klør
  5. Lager strøm selv: Slik klarer de seg utenfor el-nettet
  6. Verdens høyeste trehus er åpnet – se de nyeste bildene
  7. Nettselskap går til sak: Nekter å bytte strømmåler – må møte i retten
  8. Redd for vann i kjelleren? Her er fire ganske enkle tiltak for å løse problemet
  9. Norsk familiebedrift frikjent for ansvar etter berederbranner
  10. Nå har Sigurd (19) fått smart strømstyring i den mobile studenthybelen sin
  11. Disse P-plassene på beste vestkant er 30 cm for smale. Dømt til å betale 2,1 millioner i erstatning
  12. Under er åpnet. Undervannsrestauranten har bare plass til 40 gjester
  13. Norges nye opplevelsessenter vekker internasjonal oppsikt. Se bildene
  14. Skjeggkre er ikke udødelige likevel - men hvordan du bruker giften er avgjørende
  15. Råte, gliper og bærevegger som manglet: 7 år gammel barnehage rives
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.