BYGG

– Byggebransjen må lære av bilindustrien og få samlebåndproduksjon

Vil bort fra bygging på byggeplassen.

Også i Norge øker bruken av prefabrikkerte elementer. Disse fire blokkene blir ført opp med prefabrikkerte betongelementer i stedet for stål som bærende konstruksjon.
Også i Norge øker bruken av prefabrikkerte elementer. Disse fire blokkene blir ført opp med prefabrikkerte betongelementer i stedet for stål som bærende konstruksjon. Bilde: Tegn3
26. jan. 2016 - 18:58

Rundt om i hele verden kan man se store bygg som føres opp på rekordtid.

I Kina satte selskapet Board Group tidligere i år verdensrekord i oppføring av flest etasjer på kortest tid da de i løpet av 19 dager bygde en 57 etasjer høy skyskraper.

Rekordbygget, som står sentralt i Changsha, rommer hele 800 leiligheter og 4000 kontorplasser.

Det består av prefabrikkerte elementer som stables på hverandre, og har en fasade av glass og stål.

50 prosent lavere kostnader

Og nettopp prefabrikkerte elementer er løsningen når den australske bygg- og anleggsnæringen skal gjennom en kjempeutvikling.

Det fortalte ingeniør og professor Jose Alfano fra Australia under BA2015-konferansen tirsdag.

Alfano har gjennom sitt arbeid ved Universitetet i Melbourne i Australia vært med på å utvikle et program som skal gi 50 prosent lavere byggekostnader, og 90 prosent raskere boligproduksjon.

– Løsningen på både effektivitesproblemene og kostnadsproblemene vi har i dag, er prefabrikkasjon, sier han.

Masseproduksjon

Ifølge Alfanso har den australske byggesektoren et stort forbedringspotensial. Han viser til at landet i dag kun bruker prefabrikasjon i tre prosent av prosjektene som føres opp.

– I dag tar det i snitt to år å føre opp en boligblokk i Australia. Ved gå gå bort fra plassbygging og kun bruke byggeplassen som monteringsplass, kan man spare så mye som 50 prosent av tiden som går med på boligproduksjon, sier han.

Og viser til bilindustrien.

– Ved å masseprodusere sparer man tid på alle plan. Byggebransjen må lære av bilindustruen og få igjen sin egen form for samlebåndproduksjon, sier han.

Billig med moduler

Alfano er ikke i tvil om at prefabrikasjon er løsningen når man skal løfte den australske byggebransjen.

– I fremtiden tror jeg ikke vi vil se bygging på noen byggeplass.

Han viser til en rekke australske byggeprosjekter som har vist potensialet for innsparing i både tid og penger.

– Utbyggingen av Little Hero, en boligblokk bestående av 75 modeller, med 63 leiligheter tok åtte dager. Og til tross for at dette ikke er noe vi gjør mye i Australia og dermed ikke får stordriftsfordelene, sparte vi 16 prosent av kostnadene vi ville hatt om vi bygget på plassen, sier han.

I det mer luksuriøse prosjektet One9, en boligblokk bestående av 36 moduler med 34 leiligheter, var kostnadsbesparelsene 12,5 prosent.

– Dette er bare starten. Beregningene våre viser at man kan spare så mye som 90 prosent av byggetiden og 50 prosent av kostnadene når man setter dette i system, sier Alfano.

Prøves stadig oftere i Norge

Også her i Norge ser vi mer og mer til bygging med prefabrikerte elementer.

Verdens høyeste trebygg, i Bergen, består av prefabrikkerte elementer.

Det samme er planen når det nå skal bygges nytt sykehus i Vestfold.

– Prefabrikkerte elementer egner seg godt til alle bygg som ikke krever et helt spesielt utseende. Det gir en høyere kvalitet enn ved plassbygging, til en lavere pris, har prosjektleder Bjørn Varegg i Sykehuset Vestfold sagt til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.