Prognosene er usikre og ordrereservene på vei nedover, sa Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.
– I de siste fem månedene har regjeringen og departementene med ett unntak møtt byggenæringen på en forbilledlig måte. Unntaket er ikke Finansdepartementet.
En hel næring
Lyng nevnte ikke fra talerstolen hvilket departement som er unntaket, men det skal lite fantasi til for å tenke seg at det er Miljøverndepartementet Lyng hadde i tankene.
Byggenæringen har følt seg oversett av næringsdepartementet, og BNL har tidligere gitt klart uttrykk for det. En sentral person i byggenæringen, som ikke ønsker å bli navngitt bruker sterke ord om holdningen til Miljøverndepartementet. - Vi har forsøkt å få et møte med dem i fem måneder, og vi har ikke hørt et ord. Det er en skandale, sier vedkommende.
Lyng sa også at næringen må fortsette å bygge ned interne barrierer.
– Vi må blikk flinkere til å se næringen som en helhet, sa Lyng.
Tillit til bankene
Det er et smertelig faktum at vi har et alvorlig forfall i offentlig sektor, sa Ketil Lyng, som så trakk frem tre viktige utfordringer.
– Statens finans og obligasjonsfond er prioritet nummer en. At bankene får tillit og igjen tør å ta normal risiko. Hvis ikke det skjer så er det veldig få tiltak som hjelper overhodet.
En annen utfordring er at regjeringen må sørge for å skaffe seg handlingsrom. Den må legge inn ekstra midler i revidert statsbudsjett slik at den har noe å ta av hvis ytterligere pakker skulle bli nødvendig.
Rekruttering avgjørende
Til sist er det kompetansen. Vi må verne om kompetansen i næringen. Det er det vi lever av.
Vi må sikre nok søkere til høyskoler og universiteter innen våre fag. Innen videregående skole er det en nedgang på 25 prosent fra i fjor.
– Det er kanskje naturlig når det er nedgangstider, men vi på passe oss for å snakke oss inn i en situasjon der ungdom tror det ikke finnes en framtid. Myndighetene kan hjelpe oss, men først og fremst er det næringens ansvar å passe på lærlingene, sier Lyng.