BRUSSEL: Godt lastet med erfaring fra et av verdens vanskeligste land å bygge radionett i, ønsker Norkring å bli en stor aktør på utbygging og drift av digitale bakkesendte radio- og tv-signaler.
Telenors datterselskap har bygget ut og drifter alle senderne som gir oss digitale bakkesendte radio- og tv-signaler i Norge. Fra 2007 gikk overgangen fra analog til digital TV i Norge med forrykende hastighet. Nesten ett tusen små og store sendere ble etablert i hovednettet og det såkalte skyggenettet. Hele utbyggingen gikk unna på tre år, og både bygging og drift har gått smertefritt.
EU digitaliserer
Norkring har allerede sikret seg de digitale bakkenettene i Slovenia og Flandern (den flamsktalende delen av Belgia). I mange land i Øst-Europa er tv-nettet fremdeles analogt, og EU presser på for at de skal frigjøre en del av frekvensene til mobilt internett.
Dermed åpner det seg et stort marked for bedrifter som kan tilby kompetanse på drift og utbygging.
– Jeg så tidlig at vi trengte mer å gjøre etter at utbyggingen i Norge var ferdig. I Belgia hadde vi litt flaks fordi den nasjonale kringkasteren ønsket å selge hele radio- og tv-nettet til en ingeniørbedrift som vår. Myndighetene ville ha en ny aktør inn i et digitalt nett preget av mange kommersielle kanaler. De som allerede drev med kabel- og satellittsendinger fikk ikke komme med tilbud fordi de kunne mistenkes for å favorisere sin egen plattform, sier sjef for Norkring, Torbjørn Ødegård Teigen.
Vant konkurransen
Norkring fikk kontrakten på det flamske bakkenettet i skarp konkurranse med franske TDF for to år siden. Nå er nettet i drift. Avtalen var at Norkring kjøpte alle mastene og sendeutstyret fra kringkasteren og deretter selge sendetjenesten tilbake for rundt 10 millioner euro i året.
For det beløpet distribuerer Norkring de fire nasjonale tv-kanalene og radio på FM og DAB. I tillegg fikk Norkring en statlig lisens til å bygge ut tre multipleksere (MUX-er) til, som gjør det mulig å sende 21 ekstra tv-kanaler. Denne sendekapasiteten har de leiet ut til en kommersiell distributør som også betaler rundt 10 millioner euro i året. Disse sendingene starter i april neste år.
God butikk
– Dette har vært god butikk fra første dag, og vi har også mulighet til å bygge ut en femte MUX i det flamske bakkenettet. Det kan kanskje høres rart ut at det er et marked for bakkenett i et land hvor 95 prosent har kabel-TV, men DVB-T gir folk mulighet til å ta inn tv når de er på farten og til å ha flere tv-er uten kabeltilknytning i huset, sier Norkring-sjefen.
– 60 prosent av alle i Flandern ser ennå på analog tv, og overgangen til digital DVB-T er en stor mulighet til og nå frem til disse for de store kommersielle tv-aktørene. Bakkesendt fjernsyn er en svært kostnadseffektiv måte å nå seerne på i dette flate landet. Selv om seerne kan ta inn 300 kanaler på kabel, er det de syv største som får de fleste seerne. Jeg tror kombinasjonen av lokale stasjoner, DVB-T og resten levert over Internett er fremtiden, sier Ødegård Teigen.
Østover
Norkring er i samtaler med Valonia, den franske delen av Belgia, som skal foreta den samme overgangen til DVB-T som i Flandern. De snakker også med Polen og flere land i Øst-Europa om utbygging og drift. Rundt om i verden åpner det seg også en rekke muligheter i land som ennå ikke er kommet i gang med digital tv.
– Vi skal fortsette å vokse i utlandet og har ambisjoner om å bli en stor aktør på drift av bakkenett, sier Ødegård Teigen.